Compleet versus aanvullend hondenvoer

Complete voeding versus aanvullende voeding voor honden

Vaak zie je op de verpakking van rauw voer “compleet” staan. Maar wat houdt dit nu precies in?

Complete hondenvoeding

Wanneer er op een verpakking van hondenvoer staat dat de voeding compleet is, wat betekent dat dan? Compleet houdt in dat er in die voeding alles zit wat de hond dagelijks aan voedingsstoffen nodig heeft. Het is bij zo’n voeding dan ook niet per se nodig om nog iets er bij te geven. Dit is een makkelijke en veilige manier om er met zekerheid voor te zorgen dat jouw hond geen tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

Aanvullende hondenvoeding

Het woord zegt het al, een aanvullend voer is enkel ter aanvulling van het hoofdvoer. Het voer bevat dan ook niet alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft. Aanvullende voeding  moet dan ook niet als hoofdmaaltijd gegeven worden aan de hond. Een aanvullend voer kan je enkel als toevoeging bij de hoofdmaaltijd gebruiken of als een lekker hapje tussendoor.

Maar 5 diersoorten, dat is toch ook compleet? Of toch niet?
Vaak hoor je mensen over vers vlees zeggen dat het afwisselen van 5 diersoorten automatisch zorgt voor een complete maaltijd. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een dieet wat bestaat uit afwisseling tussen rund, kip, lam, eend en konijn een compleet dieet zou zijn, zelfs als de verpakking niet zegt dat het voer compleet is.

Dit is echter niet altijd zo!

Wanneer er op een KVV verpakking  staat dat het voer 'compleet' is, dan is dit ook zo. De term 'compleet' bij hondenvoer is een wettelijk beschermde term. Het voer moet dan aan de voorwaarden voldoen die bepaald dat er alles in zit wat de hond nodig heeft.

 Afgeleide termen hiervan zijn niet beschermd. Een voeding mag alleen compleet genoemd worden wanneer er gebruik is gemaakt van een premix (vitaminen en mineralen mix) óf wanneer men door analyse kan aantonen dat alle vitaminen en mineralen er in de juiste hoeveelheden inzitten. Dit is ontzettend kostbaar en zal regelmatig herhaalt moeten worden om dit te kunnen waarborgen. Dit komt dan ook zeer zelden voor.

De claim dat het afwisselen tussen 5 diersoorten van aanvullend voer ook een compleet dieet vormt is niet wettelijk beschermd. Je weet dan ook niet zeker of dit wel klopt. Wij adviseren om als hoofdmaaltijd een voeding te geven waarop staat dat deze compleet is. In dat geval weet je zeker dat hier alle voedingsstoffen in zitten die je viervoeter nodig heeft! 

Lees meer over rauw voer
  • Delen via:
Complete voeding versus aanvullende voeding voor honden

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?