Is rauw vlees geschikt voor puppies? | Rodi Petfood

Rauw vlees voor puppies

Een veel gestelde vraag over rauw voer die we vaak krijgen: Is rauw vlees ook geschikt voor puppy's? Ja, dat is het zeker! In dit artikel leggen we je uit waarom.

Ook lees je hoe je je puppy het beste kunt overzetten van brokken naar vlees.

Puppies afspenen op vers vlees 

Puppy's kunnen in principe gelijk beginnen met het eten van rauwe voedingen. Als fokker hoef je dus niet eerst 'brokkenpap' te geven. De meeste fokkers die hun puppy's afspenen op vers vlees beginnen hiermee rond de leeftijd van 3 tot 4 weken. Hierbij wordt begonnen met kleine hoeveelheden vers vlees zodat er geleidelijk van de moedermelk wordt afgestapt. Jonge pups kunnen elke KVV eten die compleet is voor puppy's, maar wel is het belangrijk dat het vlees heel fijn gemalen is.

Waarom Rodi voor je pup?
Sommige kvv merken hebben enkel vlees wat grof gemalen is. Voor puppies is dit relatief gevaarlijk in verband  met verslikkingsgevaar. Ook gemalen bot kan risico's met zich mee brengen. Doordat de meeste hamburgers van Rodi (behalve de Kip Vrije Uitloop!) géén bot bevatten zijn ze ideaal om te gebruiken bij het afspenen van pups. Het vlees is heen fijn gemalen zijn én het vormt een complete maaltijd voor puppy's.

Hoeveel vlees geef je een pup?
De hoeveelheid vlees die wordt gegeven moet geleidelijk worden opgebouwd aan de jonge pups, totdat zij uiteindelijk helemaal van de moedermelk af zijn. Begin dus eerst met kleine beetjes vlees te geven. Wanneer de puppy's na enige tijd alleen nog vlees eten en geen melk meer drinken kan voor de pups als richtlijn worden aangehouden dat zij ongeveer 50 gram vlees per kilogram lichaamsgewicht moeten hebben per dag. Dit is echter een richtlijn, wijk hier dus vanaf als je merkt dat de pups meer of minder nodig hebben. Voor een gericht advies verwijzen we graag naar de voedingstabel.

Je eigen puppy overzetten op rauw voer

Ook kan het zijn dat je pup bij de fokker gewoon brokjes kreeg, maar dat je nu de keuze maakt om toch over te stappen op vlees. Geen zorgen; dat kan! Wel is het belangrijk dat de overstap naar rauw voer geleidelijk verloopt. Bij de hamburgers van Rodi kan je twee methodes gebruiken om je pup over te zetten:

Methode 1
Langzaam laten wennen aan het verse vlees gedurende 5 dagen. Dit doe je door de eerste dag nog maar 80% van de brokken te geven en 20% Rodi Hamburgers. Elke dag geef je dan 20% meer vlees en 20% minder brok tot je uiteindelijk helemaal over bent gestapt op vers vlees. Merk je dat de ontlasting beduidend dunner wordt, hou dan dezelfde verhouding die je op dat moment geeft één of enkele dagen langer aan totdat de ontlasting weer goed is.

Methode 2
In één keer overstappen op rauw voer. Dit kan worden gedaan door de eerste 2-3 dagen het vlees eerst even kort te verhitten (let op! Deze methode kan je alleen gebruiken bij het vlees van Rodi - behalve de Kip Vrije Uitloop variant- , omdat ons vlees geen bot bevat). Dit kan worden gedaan door het vlees even kort 45-60 seconden in de magnetron te verhitten. Het vlees moet tot minimaal 70 graden worden verhit. Uiteraard het vlees wel eerst goed af laten koelen voordat je het serveert!

Voorkeur Rodi
Onze voorkeur gaat uit naar methode 1, zodat je het verteringsstelsel van je pup langzaam kan wennen aan het rauwe vlees. 

Hoe vaak voeren?
Voor puppy's geldt dat zij het beste meerdere keren per dag gevoerd kunnen worden. Als advies houden we 4x per dag aan voor jonge pups en 3x daags voor oudere pups. Als richtlijn kan worden aangehouden dat puppy's ongeveer 50 gram vlees per kilogram lichaamsgewicht mogen hebben op een dag. Voor een gericht advies verwijzen we graag naar de voedingstabel.

Lees meer over rauw voer
  • Delen via:
Rauw vlees voor puppies

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?