Vezels essentieel voor darmgezondheid bij honden › Rodi Petfood

Vezels essentieel voor darmgezondheid bij honden

De wetenschap leert ons steeds meer over voeding. Zo is duidelijk dat de algehele gezondheid van onze viervoeter nauw verbonden is aan een goede darmgezondheid. Onze nutritionist Nienke Bosma vertelt je graag meer over de relatie tussen rauwe petfood en darmgezondheid bij honden.

De darmen zijn grotendeels verantwoordelijk voor een goed functionerend verteringsstelsel en dit is weer belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond. Wanneer voedsel wordt verteerd, worden er als het ware kleine stukjes van gemaakt en voorbereid om de darmwand te passeren en in het bloed te worden opgenomen. Op deze manier krijgt het lichaam van je hond energie en voedingsstoffen. Dit hele proces gebeurd grotendeels in de dunne darm. Het onverteerbare deel, wat niet wordt opgenomen, komt daarna in de dikke darm terecht. Dit gedeelte van de darm onttrekt water uit de onverteerbare voeding en zorgt ervoor daar de darmbacteriën gevoed worden. De veelal goede bacteriën fermenteren de voedingsresten en zorgen er op die manier voor dat de gezonde bacteriën in omvang toenemen. Dit komt de darmgezondheid ten goede. Wanneer de balans van de opname van voedingsstoffen én de fermentatie van de onverteerbare voedingsresten goed is, dan is het darmstelsel van je hond gezond. Hij neemt goede voedingsstoffen op voor zijn lichaam én is tegelijkertijd weerbaar tegen slechte bacteriën.

Rauwe dierlijke grondstoffen kunnen je hond voorzien van voedingsstoffen en energie omdat ze licht verteerbaar zijn. Wel is het vaak zo dat deze dierlijke grondstoffen weinig onverteerbaar materiaal bevatten, waardoor de dikke darm niet voldoende gevuld wordt. Juist voor de rauwe dierlijke grondstoffen is het belangrijk om vezels toe te voegen. Vezels werken namelijk als prebioticum en stimuleren de groei van de goede bacteriën waardoor de dikke darm goed gevuld, gezond én voldoende in beweging blijft.

Steeds meer hondenbaasjes schakelen over op rauw vlees, maar komt de hond dan niets tekort aan vezels? Rauwe diervoeding is een uitstekende volledige voeding voor je hond, maar wel moet er worden gelet op een aantal aandachtspunten geeft Nienke aan. Vaak denkt men dat als er voldoende wordt afgewisseld tussen orgaan- en spiervlees van verschillende diersoorten, de rauwe een complete voeding is. Een misverstand geeft Nienke aan: "Rauw voer kan naar mijn mening pas echt als volledig worden gezien wanneer hier de nodige vezels aan zijn toegevoegd. Dit is dus niet het geval wanneer de voeding enkel uit dierlijke grondstoffen bestaat. Daarnaast moet een volledig rauw voer ook altijd een vitamine en mineralen supplement bevatten omdat er tijdens het vriesproces behoorlijk wat vitamine en mineralen verloren kunnen gaan”.

Wil je er zeker van zijn dat de rauwe voeding vezels en voldoende vitaminen bevat, controleer dan de samenstelling van het product op toegevoegde vezels en de declaratie van vitamines en mineralen.

  • Delen via:

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?