Wanneer is rauw voer nu écht compleet? › Rodi Petfood

Wanneer is rauw voer nu écht compleet?

7 juni 2019

Men eet steeds gezonder en wil fit en energiek door het leven. Een goede darmgezondheid is hierbij een cruciaal component. Maar hoe zit dat eigenlijk bij honden? In dit artikel vertellen wij graag meer over het belang van een goede darmflora bij de viervoeter, waarbij in het bijzonder aandacht wordt besteed aan de rol die rauwe petfood hierbij inneemt.

Darmen zijn de energiefabriek van het lichaam

De darmen zijn erg belangrijk voor de algehele gezondheid van de hond. Hier vindt een groot deel van de spijsvertering plaats. Het voedsel wordt er als het ware klaargestoomd om te worden opgenomen door de cellen, zo wordt het lichaam efficiënt bediend van energie en voedingsstoffen. Een andere hoofdfunctie van de darmen is het uitscheiden van afvalstoffen. Ook concentreert een groot deel van het immuunsysteem zich rond de darmen.

Een fundamentele voorwaarde voor een functionerend darmgestel zijn stabiele intestinale microbiotica. Bovendien is het voor een goede darmgezondheid van belang  dat de goede bacteriën de overhand hebben ten opzichte van de schadelijke bacteriën. In dit gehele proces vervullen vezels een sleutelrol. Vezels werken als prebioticum en stimuleren de bacteriën in de dikke darm. Vezels kunnen oplosbaar of onoplosbaar zijn en hebben een verschillende functie.  Juist de combinatie tussen beiden is van belang voor een optimale darmflora.

Oplosbare en onoplosbare vezels

De goede bacteriën in de darmen worden door de oplosbare vezels gevoed. Oplosbare vezels zijn voor honden en katten onverteerbaar. Als gevolg van het fermentatieproces van deze vezels ontstaan voedingsstoffen, beter bekend als vluchtige vetzuren,  welke de darmcellen onderhouden. Als gevolg hiervan nemen de goede bacteriën in aantal toe wat de darmgezondheid ten goede komt tezamen met de opname van nutriënten. Maar let op, overdaad schaadt. Krijgt jouw hond te veel oplosbare vezels binnen? Dan kan dit gasvorming tot gevolg hebben en daarmee resulteren in een opgeblazen gevoel.

Onoplosbare vezels zorgen op hun beurt voor een vol gevoel en een goede darmperistaltiek. Evenals bij de oplosbare vezels is de hoeveelheid die het huisdier in kwestie binnenkrijgt van groot belang. Het aandeel van de oplosbare vezels beïnvloedt de calorische waarde en de totale verteerbaarheid  van het voer fors evenals de nutriënten inname.

Vezels zorgen voor prebiotisch effect in rauw voer

Rauw voer ligt zowel in de winkel als volledige of aanvullende voeding. Experts op dit vlak zijn de mening toegedaan dat rauw voer pas als volledig mag worden bestempeld wanneer hier de broodnodige vezels én een vitamine premix aan worden toegevoegd. Wanneer de voeding enkel uit vlees bestaat is dit dus niet het geval. 

Koop jij rauw voer zonder vezels? Dan is deze voeding vaak té goed verteerbaar, het gros wordt daardoor al in de dunne darm verteerd. Voor de dikke darm blijven dan dusdanig weinig vezels over, met als gevolg dat de goede bacteriën onvoldoende worden gevoed. Als aanvulling is deze voeding prima, maar het is geen alternatief voor een volledige maaltijd. 

  • Delen via:
Wanneer is rauw voer nu écht compleet?

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?