Rodi Petfood | FAQ

FAQ

Algemeen

Algemeen
 • Waarom is het percentage eiwit in vriesverse vleesvoedingen altijd lager dan het percentage eiwit in droogvoeding?

  Op het eerste gezicht lijkt het alsof er in de vriesverse vleesvoedingen van Rodi minder eiwit zit dan in droogvoeding. Het percentage eiwit wat op de verpakking vermeld wordt is tenslotte veel lager dan bij droogvoeding. Belangrijk hierbij is echter dat de hoeveelheid in een percentage van het totale product wordt weergegeven (dat moet volgens de wet). Als we dit zouden omrekenen naar grammen en zouden loslaten op de hoeveelheid droge stof, zien we dat de hoeveelheid eiwitten in vriesverse vleesvoedingen in werkelijkheid niet zoveel verschilt van droogvoeding.

  Wat echter nog veel belangrijker is, is de kwaliteit van het eiwit, oftewel hoe goed een hond de eiwitten kan opnemen. Hoe hoger de biologische waarde van een eiwit, hoe beter een hond zo’n eiwit zal kunnen opnemen. Dierlijke eiwitten zijn voor een hond bijvoorbeeld veel beter opneembaar dan eiwitten uit plantaardig materiaal. Een voeding kan dus wel een heel hoog eiwitgehalte hebben, maar als de biologische waarde van deze eiwitten laag is, heeft een hond er in de praktijk weinig aan.

  Rodi producten bestaan (bijna) geheel uit vers vlees waardoor de eiwitten zeer goed opneembaar en gezond zijn voor uw hond!

 • Hoe worden de Rodi vriesverse vleesvoedingen bereid?

  De Rodi vriesverse vleesvoedingen worden bereid in onze eigen fabriek in Opmeer, waar men al meer dan 25 jaar ervaring heeft met het verwerken van vers vlees. Het verse vlees dat afkomstig is van dieren die geschikt zijn voor menselijke consumptie en de andere natuurlijke ingrediënten worden gemalen en gemengd, om vervolgens tot een temperatuur van -18ºC ingevroren te worden. Dit zorgt ervoor dat alle belangrijke voedingsstoffen bewaard blijven en dus hun voedingswaarde behouden. Vervolgens worden de worsten of schijven verpakt in de doosjes en worden ze opgeslagen in de vriescel. Vanuit Opmeer worden onze producten vervolgens gedistribueerd naar de klanten.

  Onze fabriek is IFS (International Food Standard) Higher Level gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan zeer strenge kwaliteitseisen omtrent het bewerken, verwerken en verpakken van vriesverse vleesvoedingen.

 • Hoe kan ik de Rodi producten het beste ontdooien?

  Je kan de Rodi vriesverse vleesvoedingen het beste ontdooien in de koelkast. Tip: Zet ’s avonds voordat je naar bed gaat de hoeveelheid voor de volgende dag vast klaar. ’s Ochtends is de vriesverse vleesvoeding dan keurig ontdooid.

 • Hoe lang zijn de Rodi vriesverse vleesvoedingen houdbaar?

  Na ontdooien zijn de Rodi vriesverse vleesvoedingen maximaal 2 dagen houdbaar in de koeling. Het is tenslotte rauw vlees.

 • Op vakantie! Wat te doen met mijn hond zijn voeding?

  Vriesverse vleesvoeding is nu eenmaal niet handig om mee te nemen op vakantie. Rodi heeft een prima alternatief, namelijk Rodi Worsten. Onze Rodi Worsten bestaan uit maar liefst 75-85% vlees en sluiten hiermee perfect aan op de vriesverse vleesvoeding die jouw hond altijd gewend is. Het grootste verschil tussen Rodi Worst en Rodi vriesverse vleesvoedingen is de manier van bereiding. De Rodi Worsten worden namelijk verhit in plaats van ingevroren. Hiermee wordt het product houdbaar gemaakt en is het dus geschikt als beloning maar ook als complete voeding voor bijvoorbeeld op vakantie. Net als bij de Rodi vriesverse vleesvoedingen worden er aan de Rodi Worsten geen kunstmatige antioxidanten, conserveermiddelen of geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

 • Hoe zit het met de kwaliteit van de Rodi producten?

  De Rodi producten worden allemaal geproduceerd in onze eigen productielocatie in Opmeer in Noord Holland. Deze productielocatie verwerkt al meer dan 45 jaar vlees en heeft zodoende een enorme kennis en ervaring op het gebied van het verwerken van (vers) vlees en voeding voor honden en katten. Deze productielocatie is IFS Higher Level gecertificeerd. Dit betekent dat wij kunnen garanderen dat onze producten gegarandeerd onder zeer strenge kwaliteitsnormen zijn geproduceerd. Daarnaast is al het vlees dat wij gebruiken uiteraard afkomstig van dieren geschikt voor humane consumptie.

 • Hoe zit het met rauw vlees en bacteriën?

  Rauw vlees bevat bacteriën. Zo ook onze versvleesvoeding. Een groot deel van deze bacteriën zijn goede bacteriën die bijdragen aan een betere gezondheid en darmflora van uw hond. Een ander deel van deze bacteriën kan bij bepaalde groepen mensen zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand echter voor problemen zorgen.

  Bij het voeren van versvleesvoeding raden wij daarom aan om met een aantal zaken rekening te houden en onderstaande hygiënevoorschriften op te volgen.

  - Bewaar de versvleesvoeding in een afgesloten verpakking in de vriezer.

  - Ontdooi het vers vlees bij voorkeur in de koelkast en in een goed afgesloten container apart van je eigen voedsel.

  - Was na het voeren alles dat in aanraking is geweest met de versvleesvoeding goed af met warm water en zeep. Vergeet uw handen niet!

  - Als je hond de versvleesvoeding niet binnen een uur heeft opgegeten gooi deze dan weg.

  - Zorg ervoor dat u de versvleesvoeding zoveel mogelijk op een koele plek en uit de zon aanbiedt. Van belang is daarnaast dat er geen vliegen bij de versvleesvoeding kunnen komen aangezien deze bacteriën kunnen verspreiden.

  - Let er op dat er geen kleine kinderen bij de versvleesvoeding kunnen komen.

Voeding en voedingsgewoonten

Voeding en voedingsgewoonten
 • Voedingstabel Rodi Classic Diepvries

 • Mag ik eventueel afwijken van de waarden in de voedingstabel?

  Het is belangrijk om je te realiseren dat de waarden in de voedingstabel richtlijnen zijn, die zijn gebaseerd op de gemiddelde hond. Deze waarden kunnen dus per individu afwijken. De energiebehoefte van de individuele hond wordt bepaald door verschillende factoren, zoals onder andere geslacht, grootte, leeftijd en lichaamsactiviteit. Daarnaast zijn er ook bijzondere situaties die invloed kunnen hebben op de energiebehoefte van de hond. Een periode van stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de hond meer energie verbruikt dan normaal. Daarnaast hebben kleinere honden in verhouding bovendien een groter energieverbruik en dus relatief meer nodig dan een grote hond.

 • Hoe vaak per dag moet ik mijn hond voeren?

  Het is verstandig de dagelijkse hoeveelheid voeding voor volwassen honden over tenminste twee porties per dag te verdelen. Voor een pup adviseren wij om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over minimaal 4 porties per dag, omdat het spijsverteringsstelsel van de pup nog niet volledig uitontwikkeld is.

 • Kan ik mijn hond naast zijn voeding iets extra’s geven?

  Als je jouw hond naast zijn gewone voeding iets extra’s wilt geven, is het verstandig om te kiezen voor een verantwoord tussendoortje in de vorm van speciale snacks voor honden. Deze snacks zijn afgestemd op de voedingsbehoefte van honden en verstoren daardoor de balans in de voeding niet. Rodi heeft bijvoorbeeld de Rodi Worsten in het assortiment. Dit zijn zeer hoogwaardige voedingen, die bereid zijn met maar liefst 75% -81% vlees en die ook ideaal zijn om te gebruiken als beloning of snack. Daarnaast worden ze net als de vriesverse vleesvoedingen gemaakt zonder chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Met andere woorden: Rodi Worsten zijn een uitermate geschikte en verantwoorde keuze, wanneer je jouw hond iets extra’s wilt geven.
   

 • Kan ik mijn pups afspenen met Rodi?

  Jazeker, Rodi is uitermate geschikt om pups mee af te spenen. De darmflora van pasgeboren pups is nog niet goed ontwikkeld. Pups die van moedermelk worden overgezet op vaste voeding krijgen daardoor vaak diarree. De voeding wordt dan nog niet goed verdragen. Dit probleem kan met Rodi voorkomen worden. De natuurlijke vleesvoeding sluit aan bij de behoefte van jonge hondjes. Pups die afgespeend worden met Rodi hebben daardoor bijna nooit last van diarree. Bovendien wordt gelijktijdig de darmflora opgebouwd, zodat de pups een goed start krijgen!

 • Hoe schakel ik op een verantwoorde manier over van droogvoer naar Rodi vriesverse vleesvoeding?

   Om je hond te laten wennen aan diepvriesvoeding zijn er verschillende mogelijkheden:

  - In één keer overstappen door de voeding de eerste twee dagen kort te verhitten door deze; te koken, te verhitten in de magnetron óf deze te overgieten met kokend water. Let op: dit is niet aan te raden bij rauwe voedingen die bot bevatten. Rodi Classic bevat geen bot waardoor verhitten vooraf geen probleem vormt. De voeding hierna uiteraard wel goed doorroeren en af laten koelen voordat je het geeft.

  - Langzaam overwennen door gedurende ca. 5 dagen de rauwe voeding op te bouwen en de droogvoeding af te bouwen. Dit doe je door de eerste dag 20% van de dagportie te laten bestaan uit de nieuwe, rauwe voeding en de overige 80% uit de oude droogvoeding. De volgende dag geef je 40% rauwe voeding en 60% droogvoeding etc. Totdat je na 5 dagen geheel bent overgeschakeld.

Aandoeningen

Aandoeningen
 • Waarom eet mijn hond zijn ontlasting op?

  Het opeten van ontlasting is in bijna alle gevallen een gedragsafwijking, die is ontstaan in het nest. Je hond heeft zijn moeder het nest zien schoonhouden en heeft dit gedrag mogelijk overgenomen. Normaal gesproken houden pups hier naar verloop van tijd weer mee op, tenzij ze een extra motivatie hebben om poep te blijven eten, zoals een tekort aan aandacht, verkeerde zindelijkheidstraining of uit verveling. In sommige gevallen kan het poep eten ook een medische oorzaak hebben. Je hond kan bijvoorbeeld wormen of en medische afwijking hebben.

 • Wat is een voedingsallergie?

  In het geval van een voedingsallergie reageert het immuunsysteem van de hond gevoelig op bepaalde bestanddelen in de voeding. Bekende symptomen zijn huidklachten (rode vlekjes, bultjes en/of ontstekingen) en jeuk. Veelal ontstaat de allergische reactie op dierlijke eiwitten, maar het kan ook zijn dat de hond gevoelig reageert op andere in de voeding aanwezige stoffen. Verstandig is over te schakelen naar een hypoallergeen dieet (bijvoorbeeld Rodi Classic Lam & Rijst). Een hypoallergeen dieet is samengesteld uit voedingsstoffen waarop zelden een allergische reactie ontstaat. Door het dieet tenminste 6 weken te voeren kan je beoordelen of de situatie zich verbeterd. Belangrijk is dat de hond in deze periode niets anders krijgt dan het dieet (dus geen tussendoortjes!). Pas als bekend is waarop de allergische reactie ontstaat, kan een snackje worden gegeven dat past in het dieet.
   

 • Wat is een maagtorsie?

  In het geval van een maagtorsie kantelt de maag en worden de toe- en afvoerwegen geblokkeerd. De maag van een hond ligt vrij los in de buikholte. Wanneer de maag uitzet en er zich gassen ontwikkelen is er een kans dat de maag gaat draaien, waardoor de blokkade ontstaat. Voeding, lucht en vocht kunnen dan niet meer in of uit de maag. De verschijnselen van een maagtorsie zijn een verhoogde speekselproductie, loos braken en mogelijk een gezwollen linkerkant van de buik (door de opgezette maag).

  Er zijn een aantal factoren waarvan verondersteld wordt dat ze zorgen voor een verhoogd risico op een maagtorsie:

  • Honden met een diepe borstkas (veelal grote rassen) lopen een verhoogd risico.
  • Grote hoeveelheden voeding of water in de maag vergroten het risico op een maagtorsie. Verdeel daarom de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden over minimaal 2 porties.
  • Overmatig actief bewegen direct na het eten maakt de kans dat de maag gaat draaien in de buikholte groter.
  • Als een hond schrokt tijdens het eten krijgt hij veel lucht binnen. Veel lucht in de maag vergroot het risico op een maagtorsie.

  Echter komen er ook regelmatig maagtorsies voor bij honden in rust, houdt hier rekening mee.

 • Mijn hond heeft overgewicht. Hoe kan ik hem op een verantwoorde manier laten afvallen?

  Een hond laten afvallen doe je niet automatisch door hem minder te voeren. Hij krijgt dan tenslotte niet alleen minder voeding, maar ook minder voedingsstoffen binnen. Wij adviseren daarom om te kiezen voor de Rodi Classic Rund met Groenten. Rodi Classic Rund met Groenten bevat minder calorieën maar wel voldoende vitamines en mineralen. Daarnaast bevat dit product ook extra voedingsvezels in de vorm van rauwe erwten en wortelen. Deze zorgen ervoor dat je hond geen last krijgt van een hongergevoel. Uiteraard is het daarnaast zeer belangrijk dat je viervoeter voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dus trek de wandelschoenen maar uit de kast!

Artikelen

Artikelen
 • Waarom vers vlees voeren?

  Er zijn meer dan genoeg redenen om vers vlees aan je hond te geven! Hieronder zetten wij de meeste belangrijke punten voor je op een rij.

  Smakelijk en verteerbaar
  Vers vlees heeft doorgaans een hele hoge acceptatie. Dit houdt in dat de meeste honden het lekker zullen vinden en ook goed zullen verdragen! Vers vlees vormt dus een goed alternatief voor kieskeurige honden die bijvoorbeeld hun brokken slecht eten of last hebben van verteringsproblemen. Vers vlees sluit daarnaast  perfect aan bij het natuurlijke dieet van je hond. De voeding wordt bijna volledig verteerd waardoor er minder en compactere ontlasting ontstaat.

  Darmflora en weerstand
  Ons vers vlees bevat goede bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. Dit zorgt voor een hogere weerstand en daarnaast worden voedingsstoffen beter opgenomen.

  Verbeterde huid- en vachtconditie
  Vers vlees heeft een positieve invloed op huid- en vacht. Problemen zoals overmatig haarverlies, schilfers, rode huid of stinkende vacht worden hiermee op natuurlijke wijze voorkomen.

  Gezond gebit
  Ons vers vlees bevat geen zetmeel (op de Lam met Rijst variant na) en dat is goed voor de tanden! Zetmelen creeëren tandplak en tandsteen die slechte adem veroorzaken. En wat te denken van bijvoorbeeld tandsteenontsteking? Met vers vlees bespaar je dus op de kosten van tandhygiëne én heb je minder last van nare luchtjes!

  Passend dieet
  Vers vlees sluit het meeste aan op wat de hond nodig heeft qua voeding. Dit zorgt er voor dat niet alleen de weerstand van de hond beter wordt maar ook dat de organen minder worden belast. Daarbij resulteert het geven van vers vlees vaak in een mooiere en gezondere vacht en voorkomt het volle anaalklieren.

  Puur natuur; voor een energieke en blije hond!
  De het verse vlees van Rodi bevat tevens géén chemische anti-oxidanten, geur-, kleur- en smaakstoffen. Er zitten dus geen rare dingen in, alleen gezonde en volwaardige ingrediënten. Naast dat het heel gezond is, is het bovendien ook nog erg smakelijk. Dus houd je hond gezond en maak hem blij met onze vers vleesvoedingen!

 • Verschillende vormen van rauw voeren: BARF, NRV en KVV

  Over het algemeen zijn er 2 methodes voor het voeren van vers vlees. Ten eerste is er de BARF methode, dit staat voor Bones and Raw Food of ook wel Biologically Appropriate Raw Food genoemd. BARF houd in dat je zelf het dieet voor jouw hond gaat samenstellen, alleen hier komt veel bij kijken. Zo is het belangrijk dat de juiste verhoudingen aan vleesbot, spiervlees en organen worden gegeven en dat deze ook nog eens juiste verhoudingen aan vitaminen en mineralen bevatten.

  Uiteraard kost het best wat tijd en moeite om uit te zoeken wat je dan precies aan je hond moet geven. Daarom heeft Rodi als eerste in Nederland (1967) KVV op de markt gezet. KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees. De complete KVV’s van Rodi bevatten precies alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft om gezond en fit te blijven. Het is dan ook een hele gemakkelijke én veilige manier om een complete vers vlees maaltijd  te geven aan jouw hond!

  Als laatste is er ook nog een 3e methode, de NRV methode. Deze manier van vers vlees geven wordt eigenlijk het minst toegepast en is dan ook bij de meeste mensen niet bekend. NRV staat voor Natuurlijk Rauwe Voeding. Hierbij worden er met name hele prooidieren gevoerd, denk bijvoorbeeld aan eendagskuikens, muizen, vissen als makreel of haring, duiven of konijnen. Bij NRV geldt hetzelfde als BARf ; het is heel belangrijk dat je hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Niet elk prooidier is meteen een complete maaltijd voor uw hond, let hier dus goed mee op!

 • Complete voeding vs aanvullende voeding

  Vaak zie je op de verpakking van vers vlees “compleet” staan. Maar wat houdt dit nu precies in?

  Compleet
  Wanneer er op een verpakking van hondenvoer staat dat die voeding compleet is, dan houdt dit in dat er in die voeding alles zit wat de hond dagelijks aan voedingsstoffen nodig heeft. Het is bij zo’n voeding dan ook niet per se nodig om nog iets er bij te geven. Dit is een makkelijke en veilige manier om er met zekerheid voor te zorgen dat jouw hond geen tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

  Aanvullend
  Het woord zegt het al, een aanvullend voer is enkel ter aanvulling van het hoofdvoer. Het voer bevat dan ook niet alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft en dit zou dan ook niet als hoofdmaaltijd gegeven moeten worden aan de hond. Een aanvullend voer kan je enkel als toevoeging bij de hoofdmaaltijd gebruiken of als een lekker hapje tussendoor.

  Maar 5 diersoorten, dat is toch ook compleet?
  Vaak hoor je mensen over vers vlees zeggen dat het afwisselen van 5 diersoorten automatisch zorgt voor een complete maaltijd. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een dieet wat bestaat uit afwisseling tussen rund, kip, lam, eend en konijn een compleet dieet zou zijn, zelfs als de verpakking niet zegt dat het voer compleet is.

  Dit is echter niet altijd zo!

  Wanneer er op een verpakking van kvv staat dat het voer “compleet” is, dan is dit ook zo. Dit komt omdat de term “compleet” bij hondenvoer een wettelijk beschermde term is. Wanneer het op de verpakking staat dan moet het ook écht aan die voorwaarden voldoen die bepalen wanneer een voer alles bevat wat de hond nodig heeft. Afgeleide termen hiervan zijn helaas niet beschermd. Een voeding mag alleen compleet genoemd worden wanneer men gebruikt maakt van een premix (vitaminen en mineralen mix) óf wanneer men door analyse kan aantonen dat alle vitaminen en mineralen er in de juiste hoeveelheden inzitten. Dit is ontzettend kostbaar en zal regelmatig herhaalt moeten worden om dit te kunnen waarborgen. Dit komt dan ook zeer zelden voor.

  De claim dat het afwisselen tussen 5 diersoorten van aanvullend voer ook een compleet dieet vormt is niet wettelijk beschermd. Je weet dan ook niet zeker of dit wel klopt. Wij adviseren dan ook om als hoofdmaaltijd een voeding te geven waarop staat dat deze compleet is. In dat geval weet je zeker dat hier alle voedingsstoffen in zitten die je viervoeter nodig heeft! 

 • Vers vlees voor puppy's

  Een veel gestelde vraag over vers vlees is of dit ook kan worden gegeven aan puppy's. En dit antwoord is; ja, dat kan zeker!

  Puppy's afspenen op vers vlees
  Puppy's kunnen in principe gelijk beginnen met het eten van vers vlees. Als fokker hoef je dus niet eerst 'brokkenpap' te geven. De meeste fokkers die hun puppy's afspenen op vers vlees beginnen hiermee rond de leeftijd van 3 tot 4 weken. Hierbij wordt begonnen met kleine hoeveelheden vers vlees zodat er geleidelijk van de moedermelk wordt afgestapt. Jonge pups kunnen elke kvv eten die compleet is voor puppy's, maar wel is het belangrijk dat het vlees heel fijn gemalen is. Sommige kvv merken hebben enkel vlees wat grof gemalen is, maar dit is relatief gevaarlijk om aan zulke jonge pups  te geven in verband met verslikkingsgevaar. Ook kan het gemalen bot van andere merken risico's met zich mee brengen. Het verse vlees van  Rodi is dan ook ideaal om te gebruiken bij het afspenen van pups, aangezien onze hamburgers heel fijn gemalen zijn, geen bot bevatten en een complete maaltijd vormen voor puppy's.

  De hoeveelheid vlees die wordt gegeven moet geleidelijk worden opgebouwd aan de jonge pups, totdat zij uiteindelijk helemaal van de moedermelk af zijn. Begin dus eerst met kleine beetjes vlees te geven. Wanneer de puppy's na enige tijd alleen nog vlees eten en geen melk meer drinken kan voor de pups als richtlijn worden aangehouden dat zij ongeveer 50 gram vlees per kilogram lichaamsgewicht moeten hebben per dag. Dit is echter een richtlijn, wijk hier dus vanaf als je merkt dat de pups meer of minder nodig hebben.

  Je eigen puppy overzetten op vers vlees
  Ook kan het zijn dat je pup bij de fokker gewoon brokjes kreeg, maar dat je nu de keuze maakt om toch over te stappen op vlees. Geen zorgen; dat kan! Wel is het belangrijk dat de overstap naar vers vlees geleidelijk verloopt. Bij het verse vlees van Rodi kan je twee methodes gebruiken om je pup over te zetten:

  • Methode 1 : Langzaam laten wennen aan het verse vlees gedurende 5 dagen. Dit doe je door de eerste dag nog maar 80% van de brokken te geven en 20% Rodi vers vlees. Elke dag geef je dan 20% meer vlees en 20% minder brok tot je uiteindelijk helemaal over bent gestapt op vers vlees. Merk je dat de ontlasting beduidend dunner wordt, hou dan dezelfde verhouding die je op dat moment geeft één of enkele dagen langer aan totdat de ontlasting weer goed is.
  • Methode 2 : In één keer overstappen op vers vlees. Dit kan worden gedaan door de eerste 2-3 dagen het vlees eerst even kort te verhitten (let op! Deze methode kan je alleen gebruiken bij het vlees van Rodi, omdat ons vlees geen bot bevat). Dit kan worden gedaan door het vlees even kort te koken, in de magnetron te verhitten of door het te overgieten met kokend water. Uiteraard het vlees dan wel eerst goed af laten koelen voordat je het serveert!

  Voor puppy’s geldt dat zij het beste meerdere keren per dag gevoerd kunnen worden. Als advies houden we 4x per dag aan voor jonge pups en 3x daags voor oudere pups. Als richtlijn kan worden aangehouden dat puppy’s ongeveer 50 gram vlees per kilogram lichaamsgewicht mogen hebben op een dag. Voor een gericht advies verwijzen we graag naar de voedingstabel hierboven bij de FAQ.

 • Allergie bij de hond en het eliminatiedieet

  Ook bij honden komen allergieën voor, alleen uiten deze zich net wat anders dan bij de mens. Als een mens allergisch is dat uit zich dit vaak in niezen, snotteren, rode jeukerige ogen en uitslag. Bij de hond uit een allergie zich vrijwel altijd in de vorm van jeuk. Kenmerkend voor een hond met een allergie is dan ook veel krabben en soms zelfs kale pootjes/plekken.

  De meeste voorkomende allergie bij de hond is een voedselallergie. En het grootste deel van de voedselallergieën die bij honden voorkomen zijn allergieën voor rund, kip en zuivel. Uiteraard komt het ook  voor dat een hond met een voedselallergie allergisch is voor andere diersoorten of voor bijvoorbeeld (specifieke) granen of gluten.

  Ook kan het voorkomen dat een hond (ook) een andere allergie heeft. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor huisstofmijt of gras. Gelukkig komen deze moeilijk te behandelen allergieën minder voor. Wanneer een hond tekenen laat zien van een allergie is het dan ook altijd de eerste stap om een eliminatiedieet uit te voeren, gezien de voedselallergieën het vaakst voorkomen en het makkelijkst uit te sluiten zijn. Een eliminatiedieet sluit uit of een hond wel of niet een voedselallergie heeft.

  Het eliminatiedieet
  Het eliminatiedieet is zeer goed uit te voeren met vers vlees. Vers vlees is namelijk te verkrijgen in allerlei varianten, zoals bijvoorbeeld lam, zalm, eend, paard of konijn. Dit zijn grondstoffen waar honden meestal niet allergisch voor zijn. Het is dan ook handig om het eliminatiedieet op zo’n soort voer te beginnen. Denk hierbij dus aan de Rodi Lam met Rijst of onze Raw4Dogs Game Mix of Fish Mix.

  Maar hoe werkt zo’n eliminatiedieet nou?
  Eigenlijk is het heel simpel, de hond mag voor een periode van 6-8 weken niks anders eten dan een voer wat hoogstwaarschijnlijk geen allergische reacties geeft. Geef dus geen voer met kip, rund of varken, maar één met bijvoorbeeld lam of vis. Ook moet er worden gelet op de snacks die de hond tussendoor krijgt, deze mogen namelijk ook geen stoffen bevatten die allergische reacties uitlokken. Het beste is om de hond tijdens het eliminatiedieet alleen zijn hoofdvoer te geven en de snacks even links te laten liggen. Wanneer je start met het eliminatiedieet is het ook handig om te beginnen met het geven van één diersoort, geef  bijvoorbeeld alléén lam of alléén zalm, zo heb je de grootste kans van slagen.

  Wanneer het eliminatiedieet na deze periode blijkt te werken kan er eventueel worden geprobeerd om andere diersoorten bij te gaan geven, om zo te kijken of de hond hier wel of niet allergisch voor is. Heb je bijvoorbeeld 6 weken lang een vers vlees menu van lam gegeven en zijn de allergische klachten weg, dan kan je bijvoorbeeld ook proberen om een vers vlees menu van een andere diersoort erbij te gaan geven. Krijgt de hond de klachten dan weer terug, dan weet je dat je hond allergisch is voor deze diersoort. Krijgt de hond geen klachten terug, dan weet je dat je ook eend kan geven aan je hond. Zo kun je door blijven gaan met de diersoorten. Let er wel op dan honden ook allergisch kunnen zijn voor verschillende zaken. Mocht het net pollenseizoen zijn of je hond last hebben van vlooien kan de uitslag soms verkeerd geïnterpreteerd worden.

  Wanneer het eliminatie dieet echter na 6 weken nog niet werkt kunnen er 2 dingen aan de hand zijn. Ten eerste zou het kunnen dat de hond ook allergisch is voor het voer wat je nu geeft. Stel dat je bijvoorbeeld een vers vlees menu van lam gaat geven aan de hond en deze blijft allergische reacties krijgen in de vorm van jeuk (of de jeuk wordt zelfs erger omdat hij nu extra veel hiervan binnenkrijgt), dan kan het zijn dat de hond toch allergisch is voor lam. De kans is dus altijd aanwezig dat er toch nog iets gegeven wordt waar hij allergisch voor is. De tweede optie is dat de hond geen, of niet alleen, een voedselallergie heeft maar bijvoorbeeld (ook) een omgevingsallergie. Wanneer een hond puur een omgevingsallergie heeft speelt de voeding geen rol en zal het probleem ook niet met voeding kunnen worden opgelost. In dit soort gevallen is het handig om advies te vragen van een dierenarts, deze kan eventueel een allergietest inzetten voor omgevingsallergenen om te achterhalen waar de hond dan allergisch voor is. Op basis van de uitkomst kan dan een behandelplan worden opgesteld. Mocht je eigen dierenarts er niet uitkomen dan is het ook mogelijk om je te laten doorverwijzen naar een dermatoloog.

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?