Rodi Petfood | FAQ meest gestelde vragen over aandoeningen

Aandoeningen

 • Waarom eet mijn hond zijn ontlasting op?

  Het opeten van ontlasting is in bijna alle gevallen een gedragsafwijking, die is ontstaan in het nest. Je hond heeft zijn moeder het nest zien schoonhouden en heeft dit gedrag mogelijk overgenomen. Normaal gesproken houden pups hier naar verloop van tijd weer mee op, tenzij ze een extra motivatie hebben om poep te blijven eten, zoals een tekort aan aandacht, verkeerde zindelijkheidstraining of uit verveling. In sommige gevallen kan het poep eten ook een medische oorzaak hebben. Je hond kan bijvoorbeeld wormen of en medische afwijking hebben.

 • Wat is een voedingsallergie?

  In het geval van een voedingsallergie reageert het immuunsysteem van de hond gevoelig op bepaalde bestanddelen in de voeding. Bekende symptomen zijn huidklachten (rode vlekjes, bultjes en/of ontstekingen) en jeuk. Veelal ontstaat de allergische reactie op dierlijke eiwitten, maar het kan ook zijn dat de hond gevoelig reageert op andere in de voeding aanwezige stoffen. Verstandig is over te schakelen naar een hypoallergeen dieet (bijvoorbeeld Rodi Classic Lam & Rijst). Een hypoallergeen dieet is samengesteld uit voedingsstoffen waarop zelden een allergische reactie ontstaat. Door het dieet tenminste 6 weken te voeren kan je beoordelen of de situatie zich verbeterd. Belangrijk is dat de hond in deze periode niets anders krijgt dan het dieet (dus geen tussendoortjes!). Pas als bekend is waarop de allergische reactie ontstaat, kan een snackje worden gegeven dat past in het dieet.
   

 • Wat is een maagtorsie?

  In het geval van een maagtorsie kantelt de maag en worden de toe- en afvoerwegen geblokkeerd. De maag van een hond ligt vrij los in de buikholte. Wanneer de maag uitzet en er zich gassen ontwikkelen is er een kans dat de maag gaat draaien, waardoor de blokkade ontstaat. Voeding, lucht en vocht kunnen dan niet meer in of uit de maag. De verschijnselen van een maagtorsie zijn een verhoogde speekselproductie, loos braken en mogelijk een gezwollen linkerkant van de buik (door de opgezette maag).

  Er zijn een aantal factoren waarvan verondersteld wordt dat ze zorgen voor een verhoogd risico op een maagtorsie:

  • Honden met een diepe borstkas (veelal grote rassen) lopen een verhoogd risico.
  • Grote hoeveelheden voeding of water in de maag vergroten het risico op een maagtorsie. Verdeel daarom de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden over minimaal 2 porties.
  • Overmatig actief bewegen direct na het eten maakt de kans dat de maag gaat draaien in de buikholte groter.
  • Als een hond schrokt tijdens het eten krijgt hij veel lucht binnen. Veel lucht in de maag vergroot het risico op een maagtorsie.

  Echter komen er ook regelmatig maagtorsies voor bij honden in rust, houdt hier rekening mee.

 • Mijn hond heeft overgewicht. Hoe kan ik hem op een verantwoorde manier laten afvallen?

  Een hond laten afvallen doe je niet automatisch door hem minder te voeren. Hij krijgt dan tenslotte niet alleen minder voeding, maar ook minder voedingsstoffen binnen. Wij adviseren daarom om te kiezen voor de Rodi Classic Rund met Groenten. Rodi Classic Rund met Groenten bevat minder calorieën maar wel voldoende vitamines en mineralen. Daarnaast bevat dit product ook extra voedingsvezels in de vorm van rauwe erwten en wortelen. Deze zorgen ervoor dat je hond geen last krijgt van een hongergevoel. Uiteraard is het daarnaast zeer belangrijk dat je viervoeter voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dus trek de wandelschoenen maar uit de kast!

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?