Allergie bij de hond en het eliminatiedieet | Rodi

Allergie bij de hond en het eliminatiedieet

Ook bij honden komen allergieën voor, alleen uiten deze zich net wat anders dan bij de mens. Als een mens allergisch is dat uit zich dit vaak in niezen, snotteren, rode jeukerige ogen en uitslag. Bij de hond uit een allergie zich vrijwel altijd in de vorm van jeuk. Kenmerkend voor een hond met een allergie is dan ook veel krabben en soms zelfs kale pootjes/plekken.

De meeste voorkomende allergie bij de hond is een voedselallergie. En het grootste deel van de voedselallergieën die bij honden voorkomen zijn allergieën voor rund, kip en zuivel. Uiteraard komt het ook  voor dat een hond met een voedselallergie allergisch is voor andere diersoorten of voor bijvoorbeeld (specifieke) granen of gluten.

Ook kan het voorkomen dat een hond (ook) een andere allergie heeft. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor huisstofmijt of gras. Gelukkig komen deze moeilijk te behandelen allergieën minder voor. Wanneer een hond tekenen laat zien van een allergie is het dan ook altijd de eerste stap om een eliminatiedieet uit te voeren, gezien de voedselallergieën het vaakst voorkomen en het makkelijkst uit te sluiten zijn. Een eliminatiedieet sluit uit of een hond wel of niet een voedselallergie heeft.

Het eliminatiedieet 

Het eliminatiedieet is zeer goed uit te voeren met vers vlees. Vers vlees is namelijk te verkrijgen in allerlei varianten, zoals bijvoorbeeld lam, zalm, eend, paard of konijn. Dit zijn grondstoffen waar honden meestal niet allergisch voor zijn. Het is dan ook handig om het eliminatiedieet op zo’n soort voer te beginnen. Denk hierbij dus aan de Rodi Lam met Rijst of onze Raw4Dogs Game Mix of Fish Mix.

Maar hoe werkt zo’n eliminatiedieet nou?

Eigenlijk is het heel simpel, de hond mag voor een periode van 6-8 weken niks anders eten dan een voer wat hoogstwaarschijnlijk geen allergische reacties geeft. Geef dus geen voer met kip, rund of varken, maar één met bijvoorbeeld lam of vis. Ook moet er worden gelet op de snacks die de hond tussendoor krijgt, deze mogen namelijk ook geen stoffen bevatten die allergische reacties uitlokken. Het beste is om de hond tijdens het eliminatiedieet alleen zijn hoofdvoer te geven en de snacks even links te laten liggen. Wanneer je start met het eliminatiedieet is het ook handig om te beginnen met het geven van één diersoort, geef  bijvoorbeeld alléén lam of alléén zalm, zo heb je de grootste kans van slagen.

En hoe verder na 6 - 8 weken?
Wanneer het eliminatiedieet na deze periode blijkt te werken kan er eventueel worden geprobeerd om andere diersoorten bij te gaan geven, om zo te kijken of de hond hier wel of niet allergisch voor is. Heb je bijvoorbeeld 6 weken lang een vers vlees menu van lam gegeven en zijn de allergische klachten weg, dan kan je bijvoorbeeld ook proberen om een vers vlees menu van een andere diersoort erbij te gaan geven. Krijgt de hond de klachten dan weer terug, dan weet je dat je hond allergisch is voor deze diersoort. Krijgt de hond geen klachten terug, dan weet je dat je ook eend kan geven aan je hond. Zo kun je door blijven gaan met de diersoorten.

Let er wel op dat honden ook allergisch kunnen zijn voor verschillende zaken. Mocht het net pollenseizoen zijn of je hond last hebben van vlooien kan de uitslag soms verkeerd geïnterpreteerd worden.

Wat is het eliminatiedieet niet werkt?
Wanneer het eliminatie dieet echter na 6 weken nog niet werkt kunnen er 2 dingen aan de hand zijn. Ten eerste zou het kunnen dat de hond ook allergisch is voor het voer wat je nu geeft. Stel dat je bijvoorbeeld een vers vlees menu van lam gaat geven aan de hond en deze blijft allergische reacties krijgen in de vorm van jeuk (of de jeuk wordt zelfs erger omdat hij nu extra veel hiervan binnenkrijgt), dan kan het zijn dat de hond toch allergisch is voor lam. De kans is dus altijd aanwezig dat er toch nog iets gegeven wordt waar hij allergisch voor is. De tweede optie is dat de hond geen, of niet alleen, een voedselallergie heeft maar bijvoorbeeld (ook) een omgevingsallergie. Wanneer een hond puur een omgevingsallergie heeft speelt de voeding geen rol en zal het probleem ook niet met voeding kunnen worden opgelost. In dit soort gevallen is het handig om advies te vragen van een dierenarts, deze kan eventueel een allergietest inzetten voor omgevingsallergenen om te achterhalen waar de hond dan allergisch voor is. Op basis van de uitkomst kan dan een behandelplan worden opgesteld. Mocht je eigen dierenarts er niet uitkomen dan is het ook mogelijk om je te laten doorverwijzen naar een dermatoloog.

Lees meer over gezondheid
  • Delen via:
Allergie bij de hond en het eliminatiedieet

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?