Rodi | Waarom eet mijn hond poep?

Waarom eet mijn hond zijn ontlasting op?

Vaak denkt men dat het eten van poep te maken heeft met tekorten in de voeding. Dit is lang niet altijd het geval. Hieronder kun je verschillende mogelijke oorzaken vinden.

Gedragsafwijking

Het opeten van ontlasting is in bijna alle gevallen een gedragsafwijking, die is ontstaan in het nest. Je hond heeft zijn moeder het nest zien schoonhouden en heeft dit gedrag mogelijk overgenomen. Normaal gesproken houden pups hier naar verloop van tijd weer mee op, tenzij ze een extra motivatie hebben om poep te blijven eten. Een voorbeeld hiervan is een tekort aan aandacht, verkeerde zindelijkheidstraining of uit verveling.

Aandacht
Wat ook vaak voorkomt is dat de eigenaar meer dan normaal op de hond reageert wanneer hij poep eet. Logisch, want het is natuurlijk ook niet zo smakelijk. Het nadeel is dat de hond de negatieve aandacht ook ziet als aandacht. Hij kan het daardoor vaker gaan doen om weer die mate van aandacht te krijgen. Ze zeggen niet voor niets: "alles wat je aandacht geeft groeit". Het mooiste is dan ook dat je je hond kunt afleiden met iets lekkers of leuks nog voordat hij begint met het eten van de poep. Op die manier beloon je de hond voor zijn goede gedrag en krijgt hij voor het juiste gedrag de positieve aandacht. Al is het eten van poep voor sommige honden een nog grotere beloning, waardoor het vaak moeilijk af te leren is. Je kunt dan baat hebben bij advies van een goede hondenschool of gedragstherapeut.

Tekorten in de voeding

Men denkt vaak dat het eten van poep veroozaakt wordt door tekorten of een disbalans in de voeding. Met de huidige eisen die tegenwoordig aan hondenvoeding wordt gesteld komt dit eigenlijk niet veel meer voor. Wat je soms nog ziet is dat een hond een verstoorde opname in de vertering heeft, waardoor er mogelijk tekorten kunnen ontstaan.

Medische oorzaak

In sommige gevallen kan het poep eten ook een medische oorzaak hebben. Je hond kan bijvoorbeeld wormen of een medische afwijking hebben. 

Lees meer over gezondheid
  • Delen via:
Waarom eet mijn hond zijn ontlasting op?

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?