11 dingen die wij mensen doen die honden haten.... › Rodi Petfood

11 dingen die wij mensen doen die honden haten....

30 juli 2014


Iedereen wordt wel eens gek van zijn hond, maar wist je dat veel honden ook regelmatig gek worden van ons? Zo zijn er dingen die wij heel normaal vinden, maar die honden toch echt prettiger vinden als je ze voortaan laat....
 

1. Het gebruiken van woorden in plaats van lichaamstaal

Voor ons heel normaal, maar voor een hond veel moeilijker te begrijpen en heel onnatuurlijk! Vandaar dat de meeste honden ook veel beter reageren op gebaren en lichaamstaal dan op een verbaal commando. Natuurlijk is het handig om wel de aandacht van je hond te kunnen krijgen tijdens een wandeling. Dan is het noodzakelijk om oogcontact te hebben, zodat je hond je communicatie ziet. Omdat dit niet altijd kan, je hond is bijvoorbeeld te ver weg of druk aan het spelen, kan een geluidje goed werken. Zo hoef je niet te roepen naar je hond, maar is een simpel geluidje makkelijk en herkenbaar. Probeer het maar eens!

2. Omhelzen

Vooral kinderen knuffelen en omhelzen honden graag. Dit zijn alleen ook degenen die over het algemeen nog weinig weten van de lichaamstaal van honden. Ze hebben vaak niet door dat ze de hond er geen plezier mee doen. Let maar eens op de stand van de oren, de ogen en de bek van de hond in de foto hiernaast. Honden staan het vaak goedmoedig toe, maar ze vinden het nagenoeg allemaal niet prettig...

3. Aaien of klopjes geven op het hoofd

Sommige honden zijn blij met elke vorm van aandacht, maar als ze konden praten zouden ze je toch echt vragen om ergens anders te aaien! Het aaien over de rug vinden veel honden bijvoorbeeld minder vervelend.

4. Onophoudelijk staren naar de hond

Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.

5. Het niet bieden van structuur en regels

Net als kinderen hebben honden structuur en regels nodig. Dit betekent niet dat je heel streng hoeft te zijn, maar wel consequent en duidelijk. Je hond vertrouwt op jouw leiding en begrijpt het concept 'uitzondering' niet. Wanneer je consequent bent weet je hond waar hij aan toe is en zal hij zich ook eerder aan de regels houden, omdat hij deze dan beter begrijpt. 

6. Het dwingen tot contact met een hond of persoon

Net als wij mensen hebben honden ook favoriete en mindere favoriete soortgenoten en mensen. Je hond laat duidelijk merken wie hij of zij wel mag en wie niet. Dwing je hond dan ook niet contact te maken als dit niet specifiek nodig is (voor de dierenarts geldt uiteraard een uitzondering!).

7. De lijn continu strak houden

Honden zijn ontzettend goed in lichaamstaal. Wanneer jij de lijn van je hond (te) kort houdt is het voor hen veel moeilijker communiceren. Bovendien voelen zij spanning van en via de lijn. Je hond strak houden zorg dus voor meer stress en eventueel agressie dan wanneer je zorgt dat de lijn ontspannen is. Om deze reden is het belangrijk om je hond op een positieve manier te leren mee te lopen aan een slappe lijn.

8. Wandelen zonder de ruimte of de mogelijkheid tot snuffelen en ontdekken

Je hebt uitlaten en je hebt uitlaten. Sommige mensen vinden een rondje om het veld in de buurt voldoende, want het gaat er toch om dat de hond zijn behoefte kan doen? Ja en nee. Natuurlijk moet je hond zijn behoefte doen, maar wandelen is voor een hond veel meer dan dat. Het is voor honden heel belangrijk om dingen te mogen onderzoeken en besnuffelen. Via de neus komt de belangrijkste informatie bij je hond binnen. Vandaar dat je jouw hond er dan ook een groot plezier mee doet om regelmatig een andere route te nemen! Zo houd je de wandeling leuk en zie je zelf ook nog eens een andere omgeving.

9. Gespannen houding

Je hond voelt het wanneer jij gespannen bent en neem dit van je over. Des te meer gestresst jij bent, des te meer je hond dit zal zijn. Vind je zelf iets spannend? Bijvoorbeeld bij het benaderen van een minder vriendelijke hond? Kies er dan voor om met iets meer afstand te passeren en indien nodig een andere route te nemen. Zo blijf jij ontspannen en je hond ook.

10. Saai zijn

Saai zijn? Ja zeker! Honden houden van actie, spelen, snuffelen en samen leuke dingen doen. Jij vind het waarschijnlijk ook niet leuk om bij saaie mensen op visite te zijn toch? Bedenk regelmatig wat nieuws voor of met je hond en onderneem veel samen. Kies ervoor om niet iedere dag hetzelfde rondje te lopen, maar wissel af in routes. Houd het uitdagend voor jezelf en je hond!

11. Plagen

Deze spreekt eigenlijk voor zich, maar toch willen we deze even noemen. Veel mensen vinden het namelijk nog steeds grappig om hun hond te plagen, maar zo leuk is dat voor de hond niet. Het concept 'plagen' is voor de mens vaak een geintje die niet serieus bedoeld is. Een hond snapt dit concept niet. 'Geinig' is het voor je hond dan ook niet.

Meer weten over....

Rauwe voeding Gezondheid Gebruikstips Rodi Kwaliteit
  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?