Bacteriën en rauw vlees voor honden › Rodi Petfood

Bacteriën en rauw vlees voor honden

6 april 2016

Naar aanleiding van het bericht in de Volkskrant van zaterdag 2 april jongstleden willen wij graag het onderstaande melden.

Bacteriën in rauw vlees
Allereerst  is het belangrijk om te weten dat het vlees wat wij zelf eten ook (schadelijke) bacteriën bevat. Ongeveer 95% van het kippenvlees en 40% van het kalfsvlees  in de supermarkten is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. Gelukkig zijn consumenten zich hiervan bewust en wassen hun handen na bereiding en hebben vaak een speciale snijplank voor het vlees. Met vers vlees voeding voor onze honden en katten is dit niet anders en moeten wij hier dan ook op dezelfde hygiënische manier mee omgaan.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat van de 680.000 gevallen van voedselinfectie per jaar in Nederland het overgrote deel wordt veroorzaakt door het eten van besmet voedsel. Wel wordt beaamd dat veel van deze infecties ontstaan in de eigen keuken en daardoor makkelijk te voorkomen zijn door hygiënische maatregelen te treffen.

Hygiëneadvies
Omdat wij vinden dat wij een adviseren rol hebben aangaande dit onderwerp heeft Rodi een hygiëneadvies op haar verpakkingen vermeld. Dit advies ziet er als volgt uit:

‘Let op: geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat u deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of keukengerei binnenkrijgt. Reinig deze daarom zorgvuldig na contact met het contact. Dit product is niet voor humane consumptie’.

In onze F.A.Q. geven wij een nog iets uitgebreider advies aangaande het omgaan met rauw vlees in relatie tot bacteriën.

Productie van Rodi hamburgers
Rodi wordt daarnaast geproduceerd in een fabriek met de hoogste kwaliteitsstandaarden, te weten BRC en IFS. Binnen deze fabriek staat hygiëne en veiligheid hoog in het vaandel. Wij zijn ons ervan bewust dat vers vlees bacteriën bevat, maar doen er tegelijkertijd alles aan om vermeerdering van deze bacteriën tijdens en na productie zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen wij door met altijd dezelfde grondstofleveranciers te werken, een hygiënisch en veilig proces en transport te bewaken en de consument zo goed als mogelijk te informeren hoe om te gaan met deze producten. Daarbij moet wij, net als  ieder  bedrijf dat in Nederland diervoeding produceert voldoen aan bepaalde wetgeving. Deze wetgeving gaat dan ook in op normen/eisen mbt microbiologie. Wij zijn  hierdoor verplicht onze producten steekproefsgewijs bacteriologisch te analyseren en deze informatie ter beschikking te stellen aan het NVWA gedurende controles.

Voedselinfectie bij honden en katten
Belangrijk om ons te realiseren is dat honden en katten een extreem goede weerstand hebben, aangezien zij bijvoorbeeld ook twee weken oud en begraven voedsel zonder problemen eten. Honden en katten zijn carnivoren en daarmee niet te vergelijken met mensen. Vergelijk maar eens de samenstelling van hun darmflora. Bij mensen is een voorbeeld van algemeen voorkomende bacteriën bepaalde lactobacillen en bij honden bijvoorbeeld campylobacter (ook bij honden die brok eten overigens). De hoge weerstand van carnivoren kan onder andere worden verklaard door de extreem lage zuurtegraad in hun maag. Eén van de grootste voordelen van rauw vlees geven is, dat het juist heel veel (voor de hond/kat gunstige) bacteriën bevat. Die gunstige bacteriën zorgen ervoor dat de weerstand van het dier nog sterker wordt dan van dieren die steriele voeding krijgen. De goede bacteriën in de darm zorgen ervoor dat de voeding beter verteerd wordt, beter opgenomen wordt en dat verkeerde bacteriën geen kans krijgen en heel vaak zelfs ook nog onschadelijk worden gemaakt. De kans dat een dier dat rauwe voeding eet een bacteriële infectie krijgt is daarom kleiner.

Botten in Rodi
In het artikel wordt ook verwezen naar obstipatie/obstructie door bot(resten). De Rodi Classic hamburgers bevatten geen bot of botdelen die een gevaar kunnen opleveren voor de hond. Overigens is er een belangrijk verschil tussen de wekere botdelen die wel geschikt zijn (hetzij voldoende fijn gemalen) ten opzichte van de hardere dragende botten die daardoor ongeschikt zijn voor verwerking in rauw vlees dieet voor honden.

Voedingsstoffen in vers vlees
Ook gaat het artikel in op disbalans van voedingsstoffen in rauw vlees waardoor bepaalde gezondheidsproblemen kunnen optreden zoals darmklachten of vergroeiingen. Belangrijk om te beseffen is het verschil tussen BARF (Bones and Raw Food) en KVV (kant en klaar vers vlees voeding). Bij BARF stellen mensen zelf de voeding voor hun hond/kat samen. KVV betreft vooraf samengestelde voeding door specialisten en/of nutritionisten. We kunnen ons allemaal een voorstelling maken bij het ontstaan van problemen wanneer een baasje zelf het rauwe dieet samenstelt, zonder daarbij op de hoogte te zijn van de do’s en don’t’s  aangaande nutritionele balans in voeding. Rodi heeft 4 complete KVV”s en 3 aanvullende KVV’s in haar assortiment. De aanvullende producten zijn zoals de naam al zegt, geschikt als aanvulling op het dagelijkse menu. De complete producten zijn volledig uitgebalanceerd en voorzien honden daarom in hun totale nutritionele behoefte. Daarmee is het risico op bepaalde tekorten of overschotten die vervolgens voor allerlei gezondheidsklachten kunnen zorgen nihil.

Samenvatting
Samenvattend denken wij dat het betreffende artikel zeker wijst op bepaalde risico’s die er zijn als consumenten zonder enige kennis van het samenstellen van een geschikt en uitgebalanceerd dieet of zonder achtzaamheid rondom hygiëne, zelf een rauw vlees menu voor hun hond of kat samenstellen.

Rodi biedt echter al sinds 1967 complete en uitgebalanceerde voedingen aan, die gemaakt worden met de grootste zorg rondom hygiëne en kwaliteit en op basis van de uitgebreide kennis omtrent het dieet van honden. Door consumenten ook te wijzen op het feit dat er verantwoord en hygiënisch omgegaan moet worden met rauw vlees producten en hiervoor ook tips te geven, zijn wij overtuigd van het feit dat u als consument uw hond met een gerust hart een kwalitatief hoogwaardig Rodi menu kunt voorzetten wat absoluut een positief effect heeft op de gezondheid van uw hond!

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?