De blaftaks, daar lusten de honden geen brood van

De Blaftaks, daar lusten de honden geen brood van!

18 februari 2019

De afgelopen jaren is er nogal wat over te doen geweest: de hondenbelasting, in de volksmond ook wel blaftaks genoemd. Ooit in het leven geroepen om hondsdolheid de kop in te drukken, nu uitgegroeid tot de favoriete melkkoe van sommige gemeenten. Anno 2019 zijn nog steeds veel hondenbezitters de klos, en moeten jaarlijks diep in de buidel tasten om de blaftaks te bekostigen.

Burgerinitiatief

Dat de onvrede groot is blijkt wel uit het feit dat de discussie de afgelopen maanden weer flink is opgelaaid. Er is zelfs een burgerinitiatief op poten gezet, welke tot doel heeft om de hondenbelasting voor eens en altijd de das om te doen. De teller tikt nu bijna de 60.000 handtekeningen aan.
Zie jij deze belasting ook liever gaan? Klik dan hier om de petitie te ondertekenen.

Grote verschillen per gemeente

Om uiteenlopende redenen is de blaftaks een doorn in het oog. Het geval wil namelijk dat het beleid per gemeente nogal verschilt, waardoor er grote verschillen zijn gekeken naar de hoogte van de belasting in Nederland. Steden als Amsterdam en Rotterdam hebben bijvoorbeeld de keuze gemaakt om de blaftaks gedag te zeggen, daar waar andere gemeenten er juist een schepje bovenop hebben gedaan in de loop der tijd. Wel is er een sterke daling gaande gekeken naar het aantal gemeenten die hondenbelasting heffen. In 2008 werd er nog in 323 van de 443 gemeenten hondenbelasting geheven, daar waar dit afgelopen jaar nog ‘slechts’ 239 van de 380 gemeenten betrof.

Helaas ontspringt niet iedereen de dans. Groningen spant dit jaar wederom de kroon, daar tikt men op jaarbasis 124,80 euro aan heffing af voor 1 hond. Voor een tweede hond betaal je in Grunn 184,80. In totaal dus een  prijskaartje van totaal 309,60 voor twee viervoeters tezamen, daar waar in veel andere plaatsen baasjes dus niets hoeven te betalen. En juist deze ongelijkheid is waar de schoen wringt, niemand is graag onderhevig aan de subjectieve grillen van het lokale beleid.

Meer kritiek

Een ander veelgehoord punt van kritiek is dat de hondenbelasting het beoogde doel voorbij schiet. Poep op de stoep is allerminst een verrijking van het straatbeeld, maar het ruimen van de straten wordt in veel gemeenten nagelaten. En dat terwijl er wel hondenbelasting wordt geïnd. Het geld lijkt in sommige gevallen vooral de gemeentelijke kas ten goede te komen, en wordt opgepot in wat men de ‘algemene middelen’ noemt. Het zet dan bij veel baasjes ook kwaad bloed dat de opbrengsten voor andere zaken dan hondenvoorzieningen mogen worden benut. De hondeneigenaar heeft hier dus niet per definitie baat bij.

Toekomst hondenbelasting op losse schroeven

Een Nederland zonder hondenbelasting, voor nu nog een utopie. Hoewel het merendeel van de Nederlandse gemeenten ook in 2019 de hondenbelasting zal omarmen, is dit zeker geen vanzelfsprekendheid met het oog op de toekomst. De verwachting is namelijk dat het aantal gemeenten dat vaarwel zegt tegen de blaftaks de komende jaren zal oplopen. Wie weet prijs jij je dus straks ook gelukkig en ben je verlost van deze toch wel ietwat gedateerde belasting. Er zijn tenslotte wel betere dingen om je geld aan te besteden. Bijvoorbeeld aan een lekkere Rodi worst of burger. Daar is de viervoeter het vast roerend mee eens.

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?