Handige lentetips voor je hond

Handige lentetips voor je hond

31 mei 2019

De lente is in volle gang. Dit seizoen wordt door veel honden én hun baasjes vaak erg gewaardeerd. Er zijn echter een aantal ongemakken die het voorjaar met zich mee kan brengen, dit wil je natuurlijk liever vermijden. Lees daarom dit artikel met een aantal praktische tips zodat jouw dier de lente zorgeloos trotseert.

Kijk uit met giftige middelen

Zodra de wintermaanden geweest zijn, wordt de tuin vaak flink aangepakt. Enthousiast tovert men een arsenaal aan bestrijdingsmiddelen, pesticiden en schoonmaakmiddelen uit de hoge hoed. Niet best wanneer jouw huisdier hiermee in aanraking komt. Heb jij bijvoorbeeld de tegels net behandeld met een giftige cocktail waar Harry Potter nog een puntje aan kan zuigen? Dan is het oppassen geblazen. Heb jij toch een vermoeden dat jouw hond iets schadelijks heeft binnengekregen? Neem dan liever het zekere voor het onzekere en raadpleeg de dierenarts.

Het is al snel te warm..

De lente kan verraderlijk warm zijn. Niet zelden bereiken we de afgelopen jaren in ons kleine landje nog voordat de officiële zomer zich aandient temperaturen van ver boven de 20 graden. Voor een hond is dat al snel een tikkie aan de hoge kant.

Honden verliezen hun warmte niet op dezelfde manier als mensen, namelijk via de voetzolen en tong.  De vacht werkt daarnaast isolerend en verkoeling wordt daarom verkregen door te gaan hijgen. Nu wil dit niet direct zeggen dat honden en warm weer standaard een slecht huwelijk zijn, maar het is wenselijk dat er wel rekening wordt gehouden met bepaalde zaken. Belast jouw hond niet te veel bij hoge temperaturen, en doe bovendien alles met mate. Bewaar die intense frisbee sessie en lange boswandeling  bijvoorbeeld voor een dag waarop het wat koeler is. Of kies ervoor om de activiteiten in de ochtend te ondernemen.

Het is lastig te zeggen wanneer het té warm is voor een hond, dit verschilt van dier tot dier en van ras tot ras. Het is raadzaam om alert te zijn wanneer het buiten warmer is dan 15 graden. Er kan worden gesteld dat honden die aan de volgende kenmerken voldoen, doorgaans gevoeliger zijn voor warm weer:

  • Oudere honden en puppy’s
  • Zieke honden
  • Honden in slechte conditie
  • Honden met korte neuzen en hiermee gecombineerde ademhalingsproblemen

Vaak wordt onterecht gedacht dat honden met een dikke vacht het erg warm hebben. De vacht van de viervoeter kan worden vergeleken met een thermoskan of met de isolatie van een huis: in de zomer zorgt deze voor verkoeling, in de winter juist voor het vasthouden van warmte. Wat het type vacht dus ook mag zijn, het is geschikt voor jouw hond. Met de beste bedoelingen scheren sommige baasjes de vacht van hun dier af, of dunnen ze deze uit. Wat men zich veelal niet beseft is dat op deze manier het verkoelingssysteem wordt weggehaald.. Beslist niet fijn voor jouw dier.

Pollenallergie ligt op de loer

Pollen, ook jouw huisdier kan hier allergisch voor zijn. Pollenallergie is een bekende vorm van atopie. In het kort houdt dit in dat de omgeving een allergische reactie teweeg brengt. De klachten zijn vaak seizoensgebonden, en komen met name tot uiting in het bloeiseizoen van de planten waarvoor jouw viervoeter allergisch is. Een soort hooikoorts onder de honden dus.

Honden kunnen allergisch worden voor de pollen van een breed scala aan planten. Veelgehoorde boosdoeners zijn de ambrosia, de vossenstraat en de berk. Geïrriteerde luchtwegen en ogen zijn bekende symptomen, evenals jeukende poten en vachtproblemen. Heb je een sterk vermoeden dat jouw hond momenteel niet zo lekker in zijn vel zit als gevolg van een pollenallergie, dan is een bezoekje aan de dierenarts geen overbodige luxe. Middels een bloedonderzoek en/of huidtest kan worden uitgewezen welke pollen jouw viervoeter in een snotterige haarbal op pootjes doen transformeren. Vervolgens kan je proberen deze planten te vermijden, mits het om enkele exemplaren gaat.

Is jouw huisdier allergisch voor diverse pollen? Dan zijn er gelukkig diverse behandelingsmethodes, waaronder desensibilisatie. Hierbij wordt de hond tolerant gemaakt voor de allergenen waarvoor hij allergisch is. Nieuwsgierig hoe het momenteel is gesteld met de hoeveelheid pollen in de lucht? Check dan de pollenkalender, hier kan je zien welke grassen, bomen en kruiden in bloei staan. Vermoed je dat jouw huisdier een andere allergie heeft, dan is dit artikel wellicht interessant voor jou!

Van winterjas naar zomervacht

Zitten de temperaturen al een tijdje in de lift, dan wil jouw hond zo snel mogelijk af van die warme wintervacht. Maar niet voor iedere viervoeter is verharen een koud kunstje. Het is daarom soms goed om de natuur een handje te  helpen. Regelmatig borstelen doet bijvoorbeeld wonderen, op deze manier voorkom je dat de haren samenklitten en het komt bovendien ten goede aan het verharingsproces. Eventueel kan je ook de vacht afnemen met een vochtige doek, zodat de resterende losse haren niet achterblijven.

Het rui proces verschilt sterk per ras. Daar waar de ene viervoeter zich ontdoet van bergen met vacht, verliest de andere hond amper een handje vol haar. Zie je opmerkelijke verschillen in het rui proces, bijvoorbeeld ten opzichte van het voorgaande jaar, dan kan het geen kwaad dit goed in de gaten te houden. Hoewel het vaak onschuldig is, zou een rui proces dat anders verloopt dan gebruikelijk kunnen duiden op een parasitaire besmetting, of een tekort aan vitaminen en mineralen. Ook een hormoonprobleem kan niet worden uitgesloten.

Ga een onbezorgde lente tegemoet

Hopelijk helpen deze tips je een flink eind op weg om samen met je hond een onbezorgd voorjaar tegemoet te gaan. Deel dit artikel zodat nog veel meer baasjes lente proof van dit seizoen kunnen genieten. Lees bovendien ook dit stuk, hier schijnen we een licht op de teek en andere beestjes die in het voorjaar plots de kop op steken.  

  • Delen via:
Handige lentetips voor je hond
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?