Hoe herken je de hondengriep?

Hoe herken je de hondengriep?

15 maart 2019

Nederland was deze winter in de ban van de griep, de ene epidemie volgde de andere op.
Veel mensen lagen de afgelopen weken dan ook geveld door alle winterse malaise uitgeteld te snotteren en kuchen op de bank. Een schrale troost is het om te weten dat een griepvirus niet van baasje op huisdier kan worden overgedragen. Dit neemt helaas niet weg dat ook viervoeters een griepje kunnen oplopen. Besmetting vindt doorgaans plaats door contact met andere dieren die al ziekig zijn.

Zo ziek als een hond

Ondanks dat griepverschijnselen onder honden al sinds jaar en dag voorkomen, werd dé hondengriep pas officieel in 2004 vastgesteld. Daarmee is het dus een relatief nieuw fenomeen.
Bij deze griepvariant vindt besmetting plaats door een virus genaamd H3N8. De boosdoener komt uit onverwachte hoek, het zijn paarden die van oorsprong drager kunnen zijn van dit virus.

Wanneer jouw viervoeter een griepje onder de leden heeft, hoeft dit echter niet uitsluitend te betekenen dat dit door het virus H3N8 teweeg is gebracht. Sterker nog, de kans dat dit de oorzaak is, is vrij klein. Vooralsnog komt het voornamelijk in Engeland en Amerika voor, en is het enkel zeer risicovol voor jonge pups of zieke honden.

Het is aannemelijker dat andere - minder bekende - virussen, de veroorzakers zijn van het dipje van jouw dier. Welk virus de schuldige ook mag zijn, de symptomen van griep onder honden zijn vrijwel identiek aan elkaar. Vermoed jij dat je viervoeter niet zo lekker in zijn vel zit? Lees dan zeker verder, wij zetten de meest gangbare kenmerken van griep op een rijtje!

Symptomen hondengriep

  • Hoesten, bibberen en kotsen

Dit is dé klassieke top 3 aan kenmerken die typerend zijn voor hondengriep. Vertoont jouw dier deze symptomen? Bingo! Duidelijk een griepgeval. Daar waar rillen en overgeven bepaald geen feestelijke cocktail zijn, kan dit – tot op zekere hoogte uiteraard – normaal zijn. Een hond kan het nu eenmaal soms wat koud hebben en daardoor rillen, ook overgeven hoeft niet perse te duiden op iets abnormaals. Hoesten daarentegen is zeldzamer, en komt vaak voort uit koorts. Let dus goed op, zeker wanneer er een combinatie van deze symptomen aan de orde is kan er meer aan de hand zijn.

  • Droge en warme neus

Het controleren van de temperatuur van de neus is bij uitstek de methode om vast te stellen of jouw hond gebukt gaat onder een ouderwets hondengriepje. De neus hoort nat én koud te zijn, al kan dit van hond tot hond een beetje verschillen. Wat in ieder geval zeker is: droog én warm is geen rooskleurige combinatie, en is dan ook een griepsignaal dat niet genegeerd mag worden.

  • Warme oren

Wat voor de neus geldt, is ook van toepassing op de oren. Zijn deze (veel) warmer dan normaal? Dan is dit waarschijnlijk het gevolg van koorts.

  • Rode ogen

Rode ogen, een nogal in het oog springend kenmerk dan daardoor vaak niet lang onopgemerkt blijft. Het kan mogelijk duiden op een griepinfectie, alhoewel dit niet eenduidig valt te concluderen. Het kan bijvoorbeeld ook een irritatie of ontsteking zijn van het oog. Mocht jouw viervoeter gedurende een aantal dagen rondlopen met rode ogen, en vertoont het beestje daarnaast ook andersoortig gedrag dan normaal (minder energiek, slap, traag etc.)? Dan is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.

  • Sloom en futloos gedrag

Bruist Vicky normaal gesproken van de energie, maar is hij nu niet vooruit te branden? Dergelijk lusteloos gedrag is een duidelijke indicator van een griepje. Mocht verbetering uitblijven, twijfel dan zeker niet te lang en onderneem actie.

  • Verminderde eetlust

Valt zelfs de doorgaans favoriete snack bij jouw viervoeter opeens niet meer in de smaak? Grote kans dat de griep de boosdoener is. De meeste honden zijn onvervalste vuilnisvaten en eten het liefst de hele dag door. Een sterk verminderde eetlust is dan ook een teken aan de wand.

Wat te doen tegen de hondengriep?

Vertoont jouw hond één of meer van de bovengenoemde symptomen gedurende een aantal dagen? Dan is het wenselijk om de dierenarts te bezoeken. In dit soort situaties is het soms lastig een juiste afweging te maken, maar het is ten alle tijden beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Vergeet niet om dit artikel te delen op social media, zodat andere baasjes met een grieperige hond ook goed beslagen ten ijs komen.

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?