Hond mee op wintersport? Ja!

Hond mee op wintersport? Ja!

18 februari 2019

Je geliefde viervoeter.. Het overgrote deel van het jaar je beste vriend, maar wat te doen als de vakantie voor de deur staat? Het zorgt in veel huishoudens voor een dilemma. Daar waar in de zomerperiode de hond vaak bij vrienden of familie wordt ondergebracht, neemt men steeds vaker het beestje mee tijdens de wintersport. Hoewel niet iedere viervoeter gecharmeerd is van al het winterspektakel, vinden veel honden het een feestje om eindeloos te ravotten en rollen in de sneeuw.

Wel zijn er een aantal belangrijke dingen waarmee rekening dient te worden gehouden wanneer je jouw Bello of Vicky meeneemt naar de sneeuw.

Neem het zekere voor het onzekere

Better to be safe than sorry, dus bekijk voorafgaand aan het reserveren even of het toegestaan is om een huisdier mee te nemen. Dit is namelijk zeker geen vanzelfsprekendheid. Het laatste wat je wil is na een lange reis geconfronteerd worden met een onaangename verrassing. Dit kan de sneeuwpret flink bederven. Ook het formaat van de hond kan roet in het eten gooien. In Frankrijk neem je vaak probleemloos een kleine viervoeter mee. Echter, kom je met een fors exemplaar op de proppen, dan gaat dit mogelijk van een minder leien dakje. Grote honden zijn niet overal even welkom. In het ergste scenario kan je zelfs geweigerd worden. Vergeet dus niet om je huiswerk te doen, let daarbij dus ook zeker op de grootte van je dier.

Veilig van A naar B

Daarnaast is het zaak goed voorbereid op reis te gaan. Zorg bijvoorbeeld voor een stevige bench in de auto, wel zo veilig. Hoewel het verleidelijk is je hond gewoon ‘los’ in de auto mee op pad te nemen, is het toch raadzaam dit niet te doen wanneer je lang onderweg bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en de gevolgen zijn veelal minder desastreus wanneer de hond veilig in de bench zit. Zorg daarnaast voor voldoende eten en drinken, en las af en toe een korte wandel- en plaspauze in.

Op pad in de sneeuw

Wanneer je graag hele dagen onafgebroken op de piste door de sneeuw heen raast, is het wellicht beter om je hond aan het thuisfront af te leveren. Volle dagen skiën zit namelijk niet in het vat, er zal tijd vrij moeten worden gemaakt om je viervoeter uit te laten. Check daarom van te voren even of er in het gebied ook mooie wandelroutes te maken zijn. Je kan je hond ten slotte niet op de piste laten freestylen. Maak dus een mooie combinatie tussen het wintersporten zelf en het maken van winterse ontdekkingstochten tezamen met je hond.

Papierwinkel in kannen en kruiken

Voor veel mensen een doorn in het oog, de papierwinkel. Ga je met je viervoeter de grens over? Dan is het noodzakelijk om een aantal documenten en de benodigde inentingen op orde te hebben. Dit kan verschillen per land. Bekijk dus goed de regelgeving van het land van bestemming, vergeet daarbij ook niet de regelgeving van de doorreislanden mee te nemen. Reis je binnen Europa? Een inenting tegen hondsdolheid en chip zijn dan verplicht. Ook een hondenpaspoort mag niet worden vergeten. Heb je dit nog niet? Geen probleem, vraag je EU hondenpaspoort tijdig aan bij de dierenarts.

Tackel de winterse ongemakken in een handomdraai

De meeste honden zijn gek op alle winterse taferelen, maar er zit ook een keerzijde aan de sneeuwpret. Onderkoeling, buikgriep en pijnlijke pootjes zijn slechts een kleine greep aan het arsenaal aan winterse klachten. Gelukkig kan deze problematiek gemakkelijk het hoofd worden geboden door te letten op een aantal punten. In een notendop is het belangrijk je hond actief – en zo droog mogelijk - te houden, anders ligt een koutje op de loer. Een warme hond is tenslotte een blije hond! Vermijd ook dat de sneeuw smelt of samenklontert in de vacht. Let ook goed op de poten, deze zijn erg kwetsbaar. Ongemakken ontstaan dan ook snel wanneer zich sneeuw- en/of ijsresten ophopen tussen de kussentjes. Vaseline, of hondenschoentjes, kan hierbij uitkomst bieden. Graag de uitgebreide versie lezen met daarin de belangrijkste winterse adviezen? Dat kan! In het artikel  ‘Wintertips voor je hond’ passeren vele nuttige tips de revue.

Ga je binnenkort op wintersport en overweeg je de viervoeter des huizes mee te nemen? Let dan dus goed op de bovengenoemde zaken voor een onbezorgde vakantie.

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?