Hondenkleding een goed idee?

Hondenkleding een goed idee?

1 maart 2019

Maakt jouw hond al de blits in een trendy jasje? Hondenkleding wordt steeds populairder. Sommige baasjes gruwelen hiervan, terwijl anderen hun geliefde beestje zonder blikken of blozen hullen in een trendy outfit. Wat is nu wijsheid, vraagt menig pet parent zich af.

Het is goed te weten dat hondenkleding vaak geen noodzaak is, wat niet wegneemt dat het soms zeker geen overbodige luxe kan zijn. Het mag voor zich spreken dat het enigszins discutabel is wanneer een Sint Bernard of Akita in een hip outdoor pakje wordt gehezen. Deze rassen kunnen immers goed tegen een stootje en zijn uitstekend gehard tegen al het wintergeweld. Toch is hondenkleding in het algemeen soms zo gek nog niet. Lees hier waarom én in welke situaties.

Hoe kleiner, hoe kouder

Wellicht een open deur, maar toch het benoemen waard. Kleine hondensoorten staan een stuk lager aan de grond, waardoor de kou extra snel vat op hen heeft. Denk hierbij onder meer aan rassen als de Chihuahua en de Franse Bulldog. Door een hoog ‘oppervlakte tot volume-ratio’ verliezen kleine honden sneller warmte. Daarnaast hebben ze een vaak korte vacht, laag lichaamsgewicht en een minimaal vetgehalte. Kleine honden kunnen verschijnselen van kou vertonen vanaf 8 graden. Risico op onderkoeling is reëel wanneer het kwik daalt tot -7 (of lager), dan is het voor veel kleine rassen echt té koud. Voor middelgrote tot grote honden is dit het geval vanaf een graad of -12.

Korte vacht of weinig (tot geen) ondervacht? Dan sneller in de gevarenzone!

Het werd zojuist al even aangestipt, honden met een korte vacht gaan eerder gebukt onder het winterweer dan hun langharige soortgenoten. Ook rassen – groot en klein  –  met geen of weinig ondervacht, zijn doorgaans gevoeliger voor koud weer. Heeft de hond een kale buik? De warmte gaat in dit geval eveneens sneller verloren, waardoor de hond sneller afkoelt. Kies in dit geval voor een jas die ook goed dekkend is aan de onderkant, zo wordt bescherming geboden rondom de buik. Vooral bij het spelen in de (natte) sneeuw is dit een uitkomst. Met name de organen blijven zo warm, waardoor er niet teveel lichaamswarmte verloren gaat.

Leeftijd belangrijke maatstaf voor mate van kwetsbaarheid

Oudere honden kunnen koud weer minder goed verdragen dan gemiddeld. Zij zijn dan ook extra kwetsbaar. Dat geldt ook voor puppy’s. Houd dus zeker rekening met jonge honden en viervoeters op leeftijd.

Zieke of geopereerde hond?

Zieke honden zijn vatbaarder voor de kou, waardoor het in sommige gevallen raadzaam kan zijn de hond te voorzien van een jasje. Maar hondenkleding is niet per definitie enkel geschikt als bescherming tegen barre weersomstandigheden. Het kan ook een perfecte oplossing zijn te kiezen voor een hondenjas of t-shirt wanneer de viervoeter een operatie achter de rug heeft. Op deze manier wordt voorkomen dat de hond (te)veel aan de operatiewond zit. Dit bevordert het genezingsproces.

Wel of geen hondenkleding?

Het is dus onder meer afhankelijk van de algehele gesteldheid van de hond, het ras, de leeftijd en andere factoren of hondenkleding een goede aanvulling is gedurende koude periodes. Daar waar bepaalde rassen goed bestand zijn tegen de kou, zijn andere viervoeters veel gevoeliger en hebben dus mogelijk wat extra bescherming nodig. Daar staat of valt de keuze wat ons betreft mee. De afweging of je hond al dan niet baat heeft bij hondenkleding verschilt dus per viervoeter en is bovendien sterk afhankelijk van de situatie.

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?