Nienke's Column - Reddende Engel › Rodi Petfood

Nienke's Column - Reddende Engel

18 december 2019

Ze snuffelt tussen mijn kleding, die op de stoel in de slaapkamer ligt, zoekt mijn sokken er tussenuit, zet haar grote, witte pluim in de blij-stand, loopt met de sokken naar de badkamer en blijft bij de  wasmand staan wachten tot ik die open doe, zodat de sokken erin kunnen. Ik geef haar een knuffel en zij mij een kus. Elke ochtend hetzelfde ritueel, al moet ze soms twee keer lopen als ze maar één sok meeneemt. En elke ochtend weer blij, god wat is die hond blij…

Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat Malle op Schiphol landde; onze troosthond en reddende engel. 4 Maanden daarvoor hadden we nog geen idee dat deze Zweedse dame ons huis en ons hart binnen zou komen. Maar dat was voordat datzelfde hart brak door de plotselinge dood van twee van onze roedelleden.

Het zat helemaal niet in de planning om weer een pup op te voeden en ons ‘eigen’ te maken, voor het berichtje uit Zweden kwam dat er een teefje nog geen baasje had en of wij misschien…? Na al dat verdriet? En natuurlijk gingen we tijdens onze jaarlijkse vakantie in Zweden twee weken later op puppybezoek. Dat we er ruim 1000 kilometer extra voor moesten rijden hadden we er graag voor over. Een paar weken later landde ze als een soort reddende engel, op Schiphol.

Niet alleen wij waren blij met haar, ook IJslandse Mette sloot haar onmiddellijk in haar pootjes. Hoewel Mette nog maar anderhalf jaar oud was, was Malle haar kind. Alle vuile IJslandse trucjes, zoals staarthappen en tackelen, leerde ze haar kind aan, niet wetende dat het koekoeksjong veel groter en sneller zou worden dan haar pleegmoeder en ze het op den duur niet meer van haar zou winnen. 

Hoe kan het toch dat je vaak net op het juiste moment de juiste hond krijgt? Hoewel al onze honden natuurlijk de liefste en de beste zijn( en waren) is de een natuurlijk veel aanhankelijker dan de ander. En juist nu er nog zoveel verdriet was (en nog kwam omdat we twee maanden later weer een hond moesten laten gaan)  kregen we het meest aanhankelijke, blije knuffelbeest ooit. Mijn gezondheid is de laatste tijd niet zo goed en ik breng daardoor nogal eens wat uurtjes op de bank door. Als ik ook maar even eraan denk wat ik nog allemaal voor nuttigs zou moeten gaan doen, komt ze bij me liggen met haar kop op mijn been en verzekert me ervan dat ‘Malle aaien’ het meest nuttige en noodzakelijke is wat er op dit moment moet gebeuren.  En onze grote, witte fluf kan dat lang volhouden. Ook nu ben ik aan het ‘multitasken’. Ik typ een column en tijdens het overpeinzen van mijn zinnen aai ik Malle, terwijl zij op mijn ene been ligt en mijn laptop op het andere balanceert.

Malle is lomp in al haar liefheid. Als Malle zin heeft in een knuffel springt ze boven op je, zonder te bedenken waar ze haar grote, witte sloffen neerzet. Wil ze zoenen dan kan je daarna een handdoek pakken en is ze blij dan stoft ze met haar plumeau niet alleen de salontafel af, maar neemt voor het gemak de kaarsjes en andere tuttemerul ook even mee. Maar ze is net zo zacht als ze eruit ziet. Ruzie maken met andere honden doet ze nooit. Alleen bij al te opdringerige honden komt er een duiveltje naar boven. Wat onder haar witte pluim zit is van haar. Honden die dat niet accepteren kunnen er rekening mee houden dat onze dame niet van dat #metoo-gedoe houdt. Een volgende keer kijkt zo’n reu wel mooi uit voor hij zijn neus letterlijk in andermans zaken steekt.  Maar dat is dan ook het enige, heel begrijpelijke, scherpe randje aan onze Zweedse.

En ondertussen is deze column af en moet ik nog stofzuigen, dweilen, kerstkaarten schrijven en eindelijk eens de kerstspullen van zolder afhalen. Maar Malle ligt nog te lekker. Ach, al komt die kerstboom er niet, ik heb altijd nog een witte, vredige kerst, met mijn reddende engel.

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's Column - Reddende Engel
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?