Slim

Nienke's column - Slim

29 april 2019

Een tijd niet gezien, maar daar is hij weer eens, het lijstje met de slimste hondenrassen. Met steevast bovenaan de bordercollie en als tweede de poedel. Voor mijn ‘eigen’ rassen moet ik verder speuren op internet, naar langere lijsten. De IJslandse hond kan ik helemaal niet terug vinden, de plaats van de Samojeed verschilt nogal. Ik zie een lijst voorbij komen waar hij op 33 staat, maar er is ook een lijst waar hij op nummer 65 prijkt, terwijl bij deze lijst in de rasomschrijving staat dat het een intelligente hond is.

Op dezelfde  lijst staat de Siberische Husky op nummer 21 en daarbij staat dat het een geschikt ras is voor obediencetraining. Nou heb ik eerlijk gezegd nog nooit een Husky obedience zien doen, maar misschien hebben we hier een gevalletje Pippi Langkous te pakken: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

De meeste van deze lijstjes zijn gebaseerd op twee kenmerken: Hoe lang duurt het om de hond iets aan te leren en hoe vaak volgt de hond daarna het commando op. Nou vind ik het wel of niet snel aanleren van iets inderdaad wel met intelligentie te maken hebben. Maar vervolgens het commando alle keren opvolgen? Dat heeft niets met slimheid te maken. Ik kan met verbazing kijken naar honden die 20 keer de bal ophalen die de baas weggooit. Slim? Ik vind het eerder dom. Dat je twee keer zo aardig bent om terug te brengen wat de baas zelf weggooit is oké. Maar daarna mag hij dat toch mooi zelf doen? Stel dat ik deze column getypt heb en hem inlever bij Hanneke van Rodi. Hanneke prijst me de hemel in, delete hem vervolgens en vraagt me hem nog eens te schrijven. Mits ik hem zelf niet opgeslagen heb zal ik dat één keer doen, misschien heeft ze hem per ongeluk gewist, maar gebeurt het opnieuw, dan kan ze toch mooi de pip krijgen.

Maar misschien is het ook een kwestie van omdenken. De betreffende honden zijn zo slim dat het hun gelukt is hun baas een trucje te leren. Baas had vrij snel door dat het de bedoeling was dat hij een bal gooit en herhaalt dit vervolgens op commando van de hond nog zo’n 20 keer. Goed zo baas! Op naar het volgende kunstje; een koekje aan je viervoeter geven omdat hij het voor elkaar heeft gekregen om jou 20 keer een bal te laten gooien.

Wat is nou precies slimheid bij honden? Commando’s leren en opvolgen? Ik vind het veel slimmer als ze zelf dingen leren. Persoonlijk vind ik poolhonden in veel gevallen uitzonderlijk slim. Zeker als het om uitbreken gaat. Een enorme vrijheidsdrang gecombineerd met een hoge dosis probleemoplossend vermogen brengt de baasjes vaak tot wanhoop. Een hekwerk is geen belemmering, maar een uitdaging. Ik ben geen liefhebber van gebruik van een bench, maar heb het in het verleden toch bij drie pups geprobeerd. Stammoeder Bamse jankte alles bij elkaar, haar dochter Nuka maakte niet alleen oorverdovende herrie, maar  sloopte ook nog alles wat in de bench lag en kleindochter Brumma was stil, maar stond 3 minuten later gewoon achter me in de badkamer. Waarom zou je in een bench blijven zitten als je het deurtje van binnenuit ook open kan krijgen? Daarna heb ik nooit meer een bench gebruikt.  Brumma was zeker niet de domste. Speeltje onder de bank? Met een lange kluif hengelde ze het eronder vandaan. Haar probleemoplossend vermogen was enorm.

Die lijstjes, het zal allemaal wel. Zolang je als baas maar een hond neemt die bij je past en de lat niet te hoog legt.  Poolhonden passen bij eilanders. Die houden zelf ook niet zo van regeltjes, maar wel van ruimte en vrijheid. En misschien scoren ze niet zo hoog op de lijstjes, maar je hebt qua ras natuurlijk ook slimme en minder slimme exemplaren. En die van mij? Die zijn natuurlijk het allerslimst!

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's column - Slim
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?