Nienke's Column - Taal › Rodi Petfood

Nienke's Column - Taal

22 november 2018

Ik hou van taal. En dan vooral de Nederlandse taal. Lezen, puzzelen, schrijven of een wedstrijdje woordgrappen maken, ik vind het allemaal even leuk. Logisch ook, als taal geen hobby van me zou zijn, zouden jullie deze column nu niet lezen. En ik moet toegeven, al maak ik me hiermee niet populair, ik heb een hekel aan taalfouten. Niet aan taalfouten door te weinig scholing, kennis, of dyslexie, maar taalfouten uit gemak. Taalfouten omdat je niet even na wil denken of het wel klopt wat je schrijft. Straattaal, chattaal, afkortingen, het is niet aan mij besteed. “Ik moet met me hond na de da”. Ik moet drie keer kijken voor ik snap wat er bedoeld wordt en al zal het op den duur normaal worden, ik krijg het niet uit MIJN pen.

Des te gruwelijker is mijn bekentenis. Ik doe aan taalverbastering!  En ik doe het al jaren, al langer dan de 30 jaar dat ik zelf honden heb. Lang voor ik zelf hondenmens werd, pikte ik bij andere dierenliefhebbers al een hondenbrabbeltaalwoordenschat op. (Lange woorden maken is ook leuk.)  Zo verdwijnen hondenkoekjes al jaren in de ‘onderzeeër’, zoals ze dat ook deden bij de poedel bij vrienden thuis.  Ik maak geen modderige pootjes, maar ‘slofjes’ schoon.  De variant op het slofje is overigens het ‘p’toffeltje’. Op de één of andere manier paste dat prima bij Bamse haar voetjes. Als de beharing van de pootjes geknipt moet worden, spreek ik van ‘sokjes’. En zijn ze mooi kort, dan hebben de dames ‘sportsokjes’ aan… Behalve ‘slofjes’ hebben Samojeden trouwens ook ‘witte, wollen wantjes’, maar die zitten aan de voorkant.

Hierna nog een stukje exterieurbenoeming waarmee je het als keurmeester niet zal redden. De oren verdelen we onder in het binnen- en buitenwerk. Het buitenwerk zijn de ‘flapjes’, het binnenwerk de ‘luisters’. 30 Jaar geleden verklaarde ik tijdens de gehoorzaamheidscursus al dat ‘de batterijen van Fellow zijn luisters’ leeg waren… Tussen de ‘flapjes’ zit ‘de pet’. Ook ‘de pet’ is afkomstig van eerdergenoemde poedel, die tegen de tijd dat een trimbeurt noodzakelijk was, een ‘platte pet’ had. Aan de achterkant van de hond zit de ‘kwipsel’ of ‘pluim’. Er zit ook verschil tussen ‘kwipselen’ en ‘pluimwuiven’. Het tweede is chiquer; een soort koninklijke wuif met de staart.

Nou zijn bovenstaande voorbeelden nog redelijk normale woorden. Maar de echt kwalijke verbastering ligt op de loer… Onze honden mogen niet achter de ‘zafantjes’ aan en al helemaal niet achter de ‘kodemijmpjes’. Het scheelt dat we hier geen eekhoorns hebben, want ook op ‘boomkodemijmen’ geldt een jachtverbod. Tenslotte is zelf voer vangen niet noodzakelijk; ze krijgen gewoon hun voer in hun bak: ‘Roro!’ Dat is gewoon Rodi, maar omdat Bamse zelf ‘Roro’ kon zeggen, is het ‘Roro’ gebleven. En nu we het toch over Bamse hebben; ze was compleet zen, ze kon geweldig goed ‘medimetaatselen’; gewoon zitten en een beetje voor zich uit staren.

Onze teefjes zijn overigens niet naar de ‘witte jas’ geweest om de ‘batterij’ eruit te laten halen. Ze worden nog gewoon twee keer per jaar ‘wandelig’. Ze krijgen niet hun halsband om, maar ‘springen in hun jas’. Ga ik de was opvouwen en krijg ik daarbij hulp van Malle, dan gaan we ‘lapjes doen’. Vraagt iemand onze honden om een poot te geven zullen ze dat niet doen. Vraag je om een ‘voep’, dan krijg je die onmiddellijk. Binne kijkt graag televisie, maar alleen als er dieren in beeld zijn. Dus waag het niet de televisie op een andere zender te zetten als Binne ‘beesjes’ kijkt.

Zo’n column met bekentenissen over taalverbastering én de gruwel van taalfouten heeft één nadeel… Ik moet deze, door automatische correctie rood onderstreepte column, nu minstens 10 keer doorlezen om te voorkomen dat jullie me op een taalfout betrappen.

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's Column - Taal
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?