Nienke's Column - Genant! › Rodi Petfood

Nienke's Column - Genant!

3 augustus 2018

Iedere hondenbezitter kent het. De genante situaties waarin je kan belanden dankzij je viervoeter. Het binnenwerk van de oren is een van de veroorzakers van schaamte. Net een complimentje krijgen over je gehoorzame hond, waarop het onderwerp van gesprek er met een rotgang vandoor gaat. Achter een fazant aanschieten, als net een auto van de boswachter achter je rijdt. Met modderpoten opspringen tegen iemand met een witte broek, we kennen het allemaal wel.

Meer schaamrood op de kaken, maar ook meer leedvermaak, wordt veroorzaakt door de situaties waarbij onze honden ons met recht ‘te kakken zetten’.

Wat is dat toch, dat een hond er gewoon mee weg komt als hij een scheet of boer in gezelschap laat? Sterker nog, er wordt nog om gelachen ook, terwijl het baasje steeds roder  aanloopt. Onze viervoeters komen er dus moeiteloos mee weg, maar probeer het niet zelf in gezelschap… Doe je dat stiekem wel, ook dan weet je hond feilloos hoe hij je alsnog kan laten blozen tot achter je oren, door al snuffelend, feilloos de dader van de geuraanslag aan te wijzen.

Waar ze ook goed in zijn? Een grote boodschap doen, op het moment dat het net de moeite niet meer is om terug naar huis te lopen, waardoor je minstens een half uur met een volle kakzak in je hand loopt. Natuurlijk kom je dan net bekenden tegen die een praatje willen maken, terwijl de lucht die van de, toch goed afgesloten massa in plastic afkomt, steeds penetranter wordt. (In gezelschap je een houding geven met een volle poepzak in je hand, het is mij nog steeds niet gelukt.)

Ook een leuke: De hond die tegen terugverend helmgras aan poept en aan de diarree blijkt te zijn. In de langharige, lichtgekleurde ‘broeken’ van mijn honden, geeft het een prachtig streepeffect. En dan nog de hele buurt door moeten terwijl je het idee hebt dat alle ogen op het achterste van je hond gericht zijn.

En nu we het daar toch over hebben… Ik zie nog mijn vader in de tuin staan, die na een wandeling, met een washandje de achterkant van mijn eerste Samojeed streeploos schoonmaakte, terwijl de buurman vol leedvermaak over de muur keek.

En wisten jullie dat je behalve graskaas, ook graspoep hebt? Als het eerste, sappige voorjaarsgras de grond uitkomt, wordt het gelijk afgemaaid door onze dames. Koeien zijn het, helaas wel met een iets ander maagdarmstelsel. Herkauwen is er niet bij, alles verdwijnt in één keer in de maag, zakt door naar de darmen en weet zich daar feilloos vast te knopen aan de overige inhoud. Het lijkt wel magisch! Het gaat erin als aparte onderdelen en komt er als een slinger saucijsjes weer uit. Maar niet altijd even gemakkelijk. De eerste keutel gaat er nog vlot uit. De tweede ook, maar daarna stagneert de productie. Hurkend loopt de hond een paar passen, piept wat, probeert het nog eens en kijkt je na een paar pogingen smekend om hulp aan. En dan ben je niet zo goed, of je doet het multifunctionele poepzakje om je hand en brengt als een vroedvrouw de ‘bevalling’ ten einde, in de hoop dat je geen publiek hebt.

Tot nu toe allemaal best herkenbaar denk ik. Maar wisten jullie dat je als baasje zelfs voor schut kan gaan zonder dat de honden bij je zijn?

Op een ochtend ga ik boodschappen doen en tref ik net een winkelwagentje met een onwillig wieltje. Hortend en stotend rijd ik richting draaideur. Ik geef een zetje en net voor de opening van de draaideur besluit het wieltje mee te werken. “Goed zo!”, zeg ik luid en duidelijk, terwijl de mensen die de draaideur uitkomen me verbaasd aankijken. Omgaan met honden, werken  met beloning…het zit er gewoon in en soms komt het er op een bijzonder genante wijze weer uit. Ik wacht er al 30 jaar op, maar ooit zal ik de hondgerelateerde schaamte voorbij zijn…

 

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

 

  • Delen via:
Nienke's Column - Genant!
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?