Nienke's Column - Poep op je neus! › Rodi Petfood

Nienke's Column - Poep op je neus!

24 augustus 2017

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Het is begonnen als ‘neusje dingdong’. Waarom het later ‘poep op je neus’ werd, ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Maar flauw is het in ieder geval wel. Van die spelletjes, gewoontes en uitdrukkingen die alleen jij, je huisgenoten en je hond begrijpen.

‘Neusje dingdong’ doen we al jaren. Het is ook wel wat pesterig. Als je hond vol verwachting naast je zit en je aankijkt, want er komt wat lekkers of we gaan uit, even je wijsvinger op de neus en aanbellen: “Dingdong!” Uiteraard met variaties van andere deurbelgeluiden. Maar ik heb nog steeds geen flauw idee wanneer en waarom we het spelletje veranderd hebben in ‘poep op je neus!’.  Exact hetzelfde grapje, alleen is het “dingdong” vervangen voor: “Poep!...op je neus.” En hoe flauw het ook is, Mette kan het grapje wel waarderen. Sterker nog, Mette kan het zelf ook! Het gekke is dat ze het niet bij Malle doet, maar juist bij roedelleider Binne, die het mopperend ondergaat. Misschien is de uitdaging wat groter om het niet bij de altijd lieve en zachte Malle te doen, maar wel bij Binne, die het niet zo waarderen kan. Mette speelt haar spelletjes graag in een hoger level.

Als ik ’s ochtends onder de douche vandaan kom en me aankleed, spelen en luieren de honden altijd wat op bed. Mette doet of ze druk met Malle is, maar tijgert ondertussen richting Binne. Dat tijgeren op bed is trouwens een ander favoriet spelletje van onze IJslander. Op de vraag of ze even een ‘beddetijger’ gaat doen springt ze op bed en tijgert en rolt genietend over het dekbed.

Maar nu is het tijd voor ‘poep op de neus’. Langzaam beweegt ze zich Binnes kant op. Binne voelt het al aankomen en waarschuwt met een licht gegrom. Mette kijkt volkomen onschuldig: “Ik doe niks hoor!.. Ik lig hier maar een beetje…” Ze bestudeert haar IJslandse klauwtjes eens, nibbelt aan een plekje waar ze nou net opeens heel veel jeuk krijgt en is, zolang je niet naar haar ogen die rottigheid voorspellen kijkt,  de onschuld zelve. Binne vertrouwt het terecht voor geen meter. Mette draait zich op haar rug en toont haar kwetsbare buik. Vervolgens  draait ze zich met de rug naar Binne toe en doet alsof ze nog even slapen gaat… En net als Binne denkt dat het gevaar geweken is en Mette geen snode plannen meer heeft draait Mette zich terug, rekt zich uitgebreid uit en plant vervolgens vliegensvlug een voorvoetje op Binne haar neus. Je hoort haar bijna roepen: “Poep!...op je neus!” Dat is het startsein. Grommend en blaffend vliegt de hele roedel vervolgens van bed af.

Poep op de neus, de toon is gezet, de dag is begonnen. En morgen? Dan probeert Mette het gewoon weer en trapt Binne er gewoon weer in. Want traditionele, flauwe, eigen spelletjes? Die moet je in ere houden!

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's Column - Poep op je neus!
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?