Nienke's column - Rendierhoeder en sledehond › Rodi Petfood

Nienke's column - Rendierhoeder en sledehond

20 december 2017

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

“Malle! Hier!” Na twee keer roepen komt ze bij me en moet ik haar in haar vrijheid beknotten en aanlijnen. Het lijkt wel of niet alleen de energie van poolhonden in de winter hoger is, maar of hun neus dan ook beter werkt. Binne heeft het nu ze 6 jaar is wat afgeleerd, maar Malle is met al haar jeugdige energie nog erg gefixeerd op sporen van reeën. Het is een kwestie van opletten. Zolang ze nog rustig snuffelt is er niks aan de hand, zodra ze de neus omhoog steekt is het een kwestie van terugroepen voor ze haar neus achterna gaat.

Ze kunnen er niks aan doen, onze Samojeden, het zit ze in het bloed. Hoewel ze ingedeeld zijn onder de sledehonden, is hun oorspronkelijke taak eigenlijk het hoeden van rendieren. En een rendier of een ree, dat maakt ze niet zoveel uit. Het moet terug naar de kudde, of in dit geval de roedel,  gedreven worden. Slagen ze een enkele keer in hun opzet, dan komt er eerst een ree voorbij gerend en gaat er vervolgens een stomverbaasd hondje in de remmen: “Nou breng ik hem bij je en nou pak je hem niet!” Het spreekt voor zich dat we er alles aan doen om te voorkomen dat ze de achtervolging in zetten, dus gaat Malle voorlopig weer wat vaker aan de lijn.

Onze stammoeder Bamse hebben we destijds bij de schaapskudde van een vriendin gelaten. We wilden eens zien of het drijven er nog in zat. Binnen twee minuten had ze de kudde schapen bij elkaar. We riepen haar terug, lieten de schapen zich verspreiden over het veld en probeerden het nog eens. Toen ze de kudde bijeen had, spleet deze opeens in tweeën en kwam ze er tussendoor lopen, met het zwakste schaapje voor zich uit. Bamse vertoonde niet alleen herdershondengedrag, maar ook wolvengedrag. Ze had net zolang om de kudde gelopen tot ze de zwakste schakel zag. Was ze een wolf geweest, dan was dit schaapje haar maal geworden. Nu bracht ze haar keurig bij ons, omdat ze niet wist wat ze ermee moest.

Dreef Bamse schapen, Binne kan het met reeën.  In het bos naast ons huis woonde een kleine reeënfamilie, die geregeld onze tuin bezocht.  Als mijn man ’s avonds in de schemer de honden uit ging laten, liep Binne rustig het bos in en kwam er geregeld weer uit met 2 of 3 reeën voor zich uit. Zij was kalm, maar ook de reeën reageerden alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.  Met een blik van: “Heb je haar weer. Nou, laten we het spel maar meespelen”, liepen ze voor Binne uit.  Als mijn man tegen haar zei dat het goed was liet ze de reeën weer het bos in gaan.  Ik geloof beslist dat ze een deal met Familie Ree afgesloten had. In ruil voor haar hobby mochten de reeën bij ons de rozen opeten. Op het moment dat de rozen weer bloeiden wist ik dat de reeën verhuisd waren.

Zijn Samojeden dan helemaal geen sledehonden? Nou wel een beetje, het zijn eigenlijk manusjes van alles. Mijn man traint ze ook voor step, fiets en slee.  En wat blijkt? Ze kunnen ook multitasken! Toen hij een keer met de step op pad was, kwam er voor hem een ree het bos uit. En in plaats dat deze het bos weer in ging, bleef ze op het fietspad, voor mijn man uitlopen. En reeën moeten dus gehoed worden. Ook als de honden ingespannen zijn. 25 Kilometer per uur op een step is best hard heeft mijn man ervaren…

Mocht de kerstman dus eens logistiek rendierprobleem hebben, dan roept hij maar.  Slee trekken is geen probleem, maar ook het terughalen van een weggelopen Rudolf en zijn kornuiten moet lukken. Ik wens jullie allemaal een fijn kerstfeest en mooie hondenavonturen in het nieuwe jaar!

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
 Nienke's column - Rendierhoeder en sledehond
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?