Nienke's Column - "Vr Gr" › Rodi Petfood

Nienke's Column - "Vr Gr"

10 juli 2018

“Hallo
Heeft u op het ogenblik een nest en wat kost een pup?
Vr gr
Huppeldepup”

Huppeldepup, zo heet de afzender natuurlijk niet. Maar het is een voorbeeld van een mail zoals ik die regelmatig ontvang. Ik ontvang zo vaak een dergelijke mail, dat ik me oprecht afvraag of het aan mij ligt dat ik het niet normaal vind om op deze manier als fokker benaderd te worden. Misschien ben ik te ouderwets?

Het is natuurlijk aan de geïnteresseerde zelf hoe je een fokker benadert. Het is echter aan de fokker om te kijken wie voor een pup in aanmerking komt en wie niet. Als je nog niet eens de moeite neemt om ‘met vriendelijke groet’ voluit te schrijven, kruis ik in gedachte, net als in die reclame voor het leger, het vakje ‘ongeschikt’ aan. Dubbel pech. Bij mij heb je niet alleen te maken met een kritische fokker, maar ook nog met een taalliefhebber. Het ligt aan mijn stemming wat voor antwoord ik terug geef, maar meestal is het iets van: “Nee, wij hebben voorlopig geen nest in de planning. Vr gr Nienke”. Op de vraag wat een pup kost geef ik niet eens antwoord. Natuurlijk is het fijn om van te voren te weten wat een pup kost. Maar als dat nou je enige vraag is?

Beschouw het schrijven van een mail aan een fokker als een soort sollicitatiebrief. In zo’n brief leg je ook uit waarom je zo graag de komende tijd voor dat bedrijf of die instantie wil werken. En ook, waarom juist jij de beste kandidaat bent. Doe dat dan ook als je de komende jaren met een viervoetige vriend wil leven en samenwerken. Een goede fokker zal heel veel vragen aan jou stellen, dus werkt het ook omgekeerd. Je mag alle vragen die in je opkomen over een pup in het algemeen en het ras of de kruising van je keuze in het bijzonder,  aan de fokker vragen. En echt, de info die je dan krijgt is nog veel belangrijker dan de prijs.

Gelukkig kreeg ik deze week ook een ‘pareltje’ van een voorstelmail van een geïnteresseerde. En helaas, wegens gezondheidsredenen fok ik binnenkort geen nestje. Maar deze mensen ga ik met alle plezier helpen en begeleiden in hun zoektocht naar een goede pup. Fokker zijn is, als je het goed doet, niet alleen het op de wereld zetten van pupjes en deze verkopen aan geïnteresseerden. Het is zoveel meer!

Terwijl deze column in mijn hoofd rijpt, heb ik contact met iemand die een door mij gefokte reu van 12 jaar heeft. De laatste dagen vertoont hij afwijkend gedrag. Hij wil niet eten of drinken, lijkt buiten angstig en gaat binnen op een beschutte plek liggen, waar hij zich veilig voelt. Na twee dagen over en weer mailen, vragen stellen en advies geven lijkt het weer beter te gaan en begint het erop te lijken dat mijn idee dat hij misschien buiten gestoken is door een insect nog wel eens waar kan zijn. Ik vind dat heel normaal, om na 12 jaar nog vragen te beantwoorden. Net als ik het heel normaal vind dat, als men niet meer voor een bij ons geboren hond kan zorgen, deze bij mij terug komt en ik bepaal of deze hond herplaatst wordt, of bij ons blijft. Ook als de hond al niet meer de jongste is.

De Vr Gr-mails. Elke fokker kent ze. Maar als je hierop als reactie krijgt dat er pupjes zijn of binnenkort geboren worden en je zonder verdere vragen een pup toegekend krijgt, kan je er vanuit gaan dat de service en begeleiding van deze fokker bij de voordeur ophoudt. Fokken kost tijd. Het schrijven van een goede voorstel-mail ook. Maar wat is een uurtje van je tijd nou in ruil voor een hondenvriend én goede begeleiding, een hondenleven lang? Het hebben van een hond kost ook tijd. En een column schrijven ook… Volgende maand weer eentje.

En voor nu?

Vr Gr ;)
Nienke
 

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's Column - "Vr Gr"
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?