Nienke's Column - What's in a name? › Rodi Petfood

Nienke's Column - What's in a name?

27 juli 2017

Nienke Meijvogel-Blom is ‘stukjesschrijver’, zeemansvrouw en hondenliefhebber. Ze woont met de Samojeden Binne en Malle en IJslandse hond Mette op Terschelling, waar ze genoeg inspiratie opdoet om voor ons elke maand opnieuw een hondencolumn te schrijven.

Ik heb wel eens gelezen dat het gedrag van de hond zich aanpast aan zijn naam. Ik betwijfel het. Het lijkt me eerder dat je een naam kiest die bij de hond, het ras en het daarbij behorende karakter past. Zo zal je niet zo snel een Fifi of Chanel onder de doggen vinden, maar ook niet zo snel een Devil, Spike of Reus voor een mini. Hoewel ik die laatste dan wel weer humoristisch zou vinden. Ik denk dat het ook zo is dat als jij een hele stoere naam voor je hond uitgekozen hebt, je de hond niet opvoedt als schoothond en dat Fifi niet zo snel ingezet zal worden bij pakwerk. Maar zou er dan wel iets van waarheid in zitten dat de hond zich aanpast aan zijn naam?

Ik zoek voor mijn honden altijd een naam uit die vrij onbekend is. Liefst lopen er hooguit een paar van rond in Nederland. Daarnaast vind ik Noordelijke namen voor Noordelijke rassen verreweg het mooist. Maar hoe zit het met de naam en het karakter bij ons? Mijn eerste hond heette Fellow. En hij was zeker mijn grootste vriend. Daarna kwam Galynn, op de stamboom Girly Gale Force genoemd, wat vrij vertaald ‘vrouwelijke windkracht’ betekent, en dat klopte ook. Sheltie Galynn kon verschrikkelijk hard rennen, had veel energie en blies de andere honden, als roedelleider zijnde, zo omver. Ook Samojeed Bamse deed haar naam eer aan, al is Bamse eigenlijk een naam voor een reu. Bamse betekent knuffelbeer en een lievere hond, vooral voor kinderen, was bijna ondenkbaar. Haar dochter heette Nuka, wat jonger kind betekent en Nuka kon er niets aan doen dat er daarna nog jongere honden bij kwamen. Brumma betekent brommer, dat wat bromt of brombeer en onze Brumma was vocaal inderdaad goed onderlegd. Behalve het blaffen en huilen beheerste ze het ‘grommelen’, het brommende geluid wat Samojeden maken als ze blij zijn, uitstekend.

En nu hebben we Binne, Mette en Malle. Binne betekent berin in het Noors en dat doet verder weinig met je karakter. Wel kan je er leuke woordgrapjes van maken. Marco Borsato zong het al: “Binne in mijn hart, Binne in mijn ziel, je bent Binne.” (Dat nummer kunnen jullie nu nooit meer horen zonder aan mijn hond te denken.) Binne draagt buiten altijd haar Binne(n)band, heeft vaak Binne(n)pretjes en ons huis is enorm in waarde gestegen sinds we meerdere Binne(n)plaatsen hebben.

Mette betekent ‘parel’, of ‘kind van de zee’. Dat laatste maakt ze helemaal waar, misschien door haar geboorteplek, Pieterburen, vlakbij de zeehondencréche.  Zee, duinmeertjes of gewoon een prutsloot, onze IJslander ligt erin. Als het maar nat is.

En dan hebben we Malle. Malle is vernoemd naar Danmarks next topmodel 2015. Toen we op zoek waren naar een naam voor onze pup en we op vakantie waren in Denemarken, kwam die naam op televisie voorbij. En dat moest hem worden. Ik had het kunnen weten…nooit een gekkere hond gehad dan Malle. Ze hangt elke ochtend de slingers op en maakt van elke dag een feestje. Malle komt overigens van Amalia, wat onze koning en koningin vast niet weten en wat hardwerkend betekent. Dat laatste klopt ook, Malle is in het tuig een harde werker. 

Als ik erover nadenk is het idee dat honden zich aanpassen aan hun naam zo gek nog niet. De volgende hond? Die noemen we Gehoorzaam. Niet dat dat zo gemakkelijk roept, maar als het goed is hoef je hem ook maar 1 keer te roepen. Of zelfs te fluisteren. Ideaal!

Nienke en haar belevenissen dagelijks volgen? Dit kan via Facebook of Instagram!

  • Delen via:
Nienke's Column - What's in a name?
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?