Sporten met je hond is gezond! › Rodi Petfood

Sporten met je hond is gezond!

6 maart 2014

Wat kan je naast de standaard gehoorzaamheidscursus nog meer doen met je hond?

Naast de puppy- en de gehoorzaamheidscursus zijn er nog veel meer leuke sporten en trainingen die je met je hond kunt volgen. Hierbij kan je denken aan speuren, behendigheid, jachttraining, apporteren en flyball. Maar heb je bijvoorbeeld ook wel eens gehoord van treibbal, rally-O, doggy dance of cirkeltraining? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees snel meer over de verschillende sporten en trainingen, kijk wat bij jou en je hond past en informeer er naar bij je hondenschool!

Speuren

Elke hond kan speuren! Van de kleinste chihuahua tot aan de grootste Duitse Dog. En ze vinden het allemaal nog erg leuk ook. Bij het speuren zet je de neus van je hond aan het werk en laat je hem doen waar hij eigenlijk voor is gemaakt. Speuren is uitputtend en geeft je hond zowel lichamelijk als geestelijk voldoening. Het mooie is dat speuren geschikt is voor elke hond, ongeacht de leeftijd.

Behendigheid / Agility

Bij behendigheid gaat het er om dat je samen met je hond zo snel mogelijk, en foutloos, een parcours aflegt met onder andere sprongen, tunnels en paaltjes. Je hond moet heel snel kunnen reageren op jouw aanwijzingen en lichaamstaal, gehoorzaamheid en contact met je hond is hierbij dus erg belangrijk. Behendigheid is wel vrij belastend voor het lichaam, daarom zit er een minimale leeftijdsgrens aan voordat je mag deelnemen met je hond. Dit is vaak afhankelijk van de grootte van hond, informeer hier naar bij je hondenschool.

Jachttraining / zweetwerk

Bij zweetwerktraining leert je pup, kort gezegd, een zweetspoor te volgen van gevlucht, verwond of dood wild, vaak wordt dit gevolgd in combinatie met jachttraining. Bij jachttraining leert je hond niet alleen een sleepspoor volgen maar ook appèloefeningen en apporteren. Vooral honden van rassen die hier van oudsher voor gefokt zijn zullen dit helemaal het einde vinden! Wees niet bang; het is zowel geschikt voor praktijkmensen als hobbyisten.

Apporteren

Apporteren is een onderdeel van de jachttraining. Er is echter ook de mogelijkheid om het apporteren alleen met (canvas) dummies te doen of met apporteerblokken. Hier kunnen alle honden en rassen aan meedoen, in tegenstelling tot jachttraining waarbij vaak alleen de jachthondenrassen mogen deelnemen.

Flyball

Bij flyball stuur je jouw hond voorruit over vier hindernissen, na deze hindernissen staat een apparaat waarin een balletje zit. Je hond laat met een druk van de voorpoten op het apparaat de bal er uit ‘springen’ en vangt deze op. Vervolgens moet je phond zo snel mogelijk, mét bal, terug over de vier hindernissen naar jou toe. Dit is een ideale sport voor honden die gek zijn op balletjes!

Treibbal

Treibbal is een sport die wordt beoefend met  acht grote, zogenaamde ‘treib’ ballen. Het doel is dat je hond de ballen één voor één zo snel mogelijk richting de baas en in het doel in krijgt. Aangezien het een weinig belastende sport is, is het geschikt voor alle rassen en leeftijden. Dus niet alleen voor veedrijvers!

Rally-O

Rally-O is een combinatie van Obedience en Agility en daardoor een zeer afwisselende sport. Bij deze sport volg je een vast parcours waarbij je onderweg verschillende bordjes tegenkomt. Op deze bordjes staat aangegeven wat jij en/of je hond op dat punt moeten doen. Het is in Nederland nog een vrij nieuwe sport, maar wordt inmiddels steeds vaker beoefend!

Doggy Dance / Canine Freestyle

De naam zegt het eigenlijk al: dansen met je hond. Dit klinkt misschien voor sommigen wat truttig maar het is het absoluut niet. De basis van Doggy Dance is (net als bij veel andere sporten) namelijk samenwerking en wederzijds respect. Je leert jouw hond alleen de oefeningen die jullie beide leuk vinden en deze verbind je uiteindelijk tot één geheel. Op deze manier ontstaat er een soort van dans, ook wel routine genoemd. Ook deze sport is geschikt voor alle rassen en leeftijden.

Cirkeltraining

Bij cirkeltraining sta jij in het midden van een met lint afgezette cirkel. Jouw pup leert dat hij buiten deze cirkel moet blijven en zo snel mogelijk moet reageren op jouw lichaamstaal en stemcommando’s. Cirkeltraining vormt daardoor een goede basis voor het op afstand leren werken en dus voor veel andere sporten!

Frisbee

Dogfrisbee is een goede manier om zowel je eigen conditie als die van je hond te verbeteren. Het is met name geschikt voor zeer actieve honden die anders moeilijk hun energie kwijt kunnen, maar natuurlijk kan elke hond die apporteren leuk vindt mee doen! Je kan met een jonge hond vaak al starten, in dat geval begin je met de basis en worden de moeilijkere oefeningen pas later ingebracht.

Canicross

In de basis is canicross eigenlijk niks anders dan hardlopen met je hond in wedstrijdverband. Je vormt een team samen met je hond en legt al hardlopend een parcours af. Je hond is daarbij aangelijnd en mag jou ook voorttrekken. Andersom is echter niet toegestaan! Iedereen en elke ras mag meedoen, mits je hond minimaal één jaar oud is.

Waterwerk

Waterwerk is van oudsher een sport waarbij Newfoundlanders worden gebruikt. Dit ras had als taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en het redden van drenkelingen. In Nederland wordt deze sport op verschillende plekken beoefend. Aanrader voor als je een Newfoundlander hebt!

Reddingswerk

Bij reddingswerk leer jij samen met je hond mensen (slachtoffers) te vinden op verschillend terrein. Hierbij kan je denken aan water maar ook aan puin na een aardbeving of een explosie. In principe zijn de meeste honden die graag willen werken geschikt om te worden opgeleid, echter zijn middelgrote en behendige honden het meest geschikt. Lijkt het je leuk om naast leuk ook nuttig bezig te zijn neem dan contact op met een reddingshonden groep bij jou in de buurt.

Coursing

Coursing is een sport waarbij de jacht op de haas wordt geïmiteerd, echter zonder levende prooi! De honden racen met elkaar over een renbaan achter de imitatie prooi aan en degenen die als eerste over de finish komt wint. Dit is een geweldige sport voor windhonden en aanverwante rassen. Sommige banen staan ook andere rassen toe, informeer hiernaar.

Schapendrijven

Iedereen kent wel de bekende plaatjes van Border Collies bij een kudde schapen. Vaak wordt dit niet als cursus aangeboden bij je hondenschool maar kan je wel (elders in het land) workshops volgen. Een leuke sport voor honden met sterk instinct om te hoeden.

IPO

IPO wordt ook wel ‘africhting’ genoemd. Vaak worden hiervoor herdershonden gebruikt. IPO bestaan uit drie onderdelen, namelijk speuren, appèl en pakwerk. Het is een arbeidsintensieve sport die moet passen bij je hond (en bij de baas), voor veel werkhonden een goede uitlaatklep!

Breitensport

Breitensport is een hele diverse sport met onderdelen uit verschillende andere sporten zoals gehoorzaamheid en behendigheid.  Je pup moet hierbij bij jou in de buurt blijven en het geheel wordt beoordeeld op snelheid en correcte uitvoering. Aangezien jij dus net zo hard moet mee hollen, ook goed voor je eigen conditie!

Combisport

Deze sport is net als Breitensport een combinatie van onder meer gehoorzaamheid en behendigheid. Deze sport kent een aantal vaste onderdelen zoals Combi Jump en Combi Speed en ook hierbij draait alles om samenwerking.
 

Zoals je ziet kan je dus heel veel ondernemen met je pup en hoeven jullie je dus nooit te vervelen. Kies het liefst een sport of cursus die past bij het ras van je hond en bij hetgeen dat hij leuk vindt om te doen. Het belangrijkste is immers dat jullie er beiden plezier in hebben!

 

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?