Steek een stokje voor teken

Steek een stokje voor teken

31 mei 2019

De lente hangt in de lucht, en dat werd tijd ook! Niet alleen wij mensen staan te popelen om de wijde wereld in te trekken, ook menig viervoeter heeft al flink de lente in de bol. Helaas geldt dit ook voor teken. Daar waar in de winter deze venijnige beestjes met name schitteren door afwezigheid, beklimt de teek  in de lente weer het strijdtoneel om de nodige huisdieren flink op de kast te jagen.

Vanaf begin maart tieren de teken weelderig door het groen, het risico op een beet van één van deze vriendjes is dan ook het grootst vanaf deze periode tot aan de maand oktober. Met deze tips help je jouw hond een handje op weg om dit seizoen zorgeloos rond te banjeren, vrij van teken en andere insecten.

Voorkomen is beter dan genezen

Een beet wordt vaak afgedaan als onschuldig, maar kan toch zeer naargeestige gevolgen met zich meebrengen. Het risico is met name gelegen in het feit dat de teek drager kan zijn van de ziekte van Lyme. Dit kan dus ook worden overgebracht op mens en dier. Kom daarom goed beslagen ten ijs en voorkom dat jouw hond ten prooi valt aan deze slinkse parasieten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zogeheten ‘spot-on’- preparaten. Met een pipet breng je dan op gerichte plekken van de huid van de hond het betreffende middeltje aan. Een doorsnee preparaat gaat gemiddeld tot een maand mee, daarna zal het opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarnaast behoort een tekenband tot de te overwegen opties. Deze banden zijn doorgaans 4 tot 5 maanden effectief.

Vandaag de dag lopen niet veel baasjes warm bij de gedachte om de viervoeter in kwestie teek vrij te houden door gebruik te maken van chemische middeltjes. Natuurlijke alternatieven winnen dan ook aan populariteit, alhoewel deze veelal vrij controversieel zijn. Denk hierbij aan het aanbrengen van etherische oliën, of het mengen van knoflook door de voeding. Knoflook kan echter schadelijk zijn voor honden wanneer zij dit in een te grote hoeveelheid binnenkrijgen. Het laatste woord over de diverse methoden om teken op een natuurlijke manier te bestrijden is dan ook nog zeker niet gezegd, en roept de nodige vraagtekens op. Ga dus zeker niet zelf experimenteren en raadpleeg de dierenarts voor meer informatie op dit vlak.

Toch een tekenbeet?

Heeft jouw hond toch een tekenbeet opgelopen? Dan is het zaak de boosdoener voorzichtig uit de huid van de hond te trekken, bij voorkeur middels een tekentang/pincet of een tekenhaak. Het is daarnaast van belang dat er geen olie, alcohol of andere vloeistof op de teek wordt aangebracht. De teek zal als reactie daarop veel vocht afgeven, waardoor er een verhoogd risico bestaat op het binnendringen van ziekteverwekkers.

Ga voorzichtig te werk

Met de vingers de teek er proberen uit te peuteren is geen aanrader, ook het gebruiken van een normale pincet is niet wenselijk. Op deze manier is er een vrij grote kans dat de kop van de teek in de huid blijft zitten. Is dit onverhoopt toch het geval? Dan zal de kop eruit moeten zweren, dit kan enige tijd duren. Ook kan er op deze plek een bult ontstaan. Het is goed om te weten dat dit niet ernstig is, de bult zal namelijk naar verloop van tijd verdwijnen.

Het beste is om de teek middels een tekentang zo dicht mogelijk op de huid te pakken, zo heb je de grootste kans dat de kop ook wordt verwijderd. Check altijd goed of er niets is achtergebleven in de huid. Vertoont jouw hond toch ziekteverschijnselen (denk hierbij aan koorts en lamgeslagen of sloom gedrag) ? Raadpleeg dan direct de dierenarts.

Honden versus stekende insecten

In de lente zijn teken helaas niet de enige beestjes die voor de nodige ongemakken kunnen zorgen. Met name wespen en bijen staan garant voor lente (en zomer) leed. Het zal geen verrassing zijn dat deze geangelde vrienden venijnige steken uit kunnen delen, bijvoorbeeld op de huid of neus. Dat is natuurlijk al heel pijnlijk én vervelend, maar jouw huisdier is nog verder van huis wanneer deze een fikse steek in de bek krijgt. Er is namelijk een kans dat de hond allergisch is voor de chemicaliën die in de angel zitten. Hierdoor ontstaat er een zwelling waardoor vervolgens weer ademhalingsproblemen kunnen optreden. Aarzel niet te lang en bezoek zo snel mogelijk een dierenarts. Hoewel een kleine verdikking in de bek niet perse levensbedreigend is, is dit vaak wel het geval wanneer er is gestoken op de tong of keel.

Bekijk altijd of de angel nog in de wond zit en verwijder deze zo spoedig mogelijk. Om te zwelling te doen laten afzwakken kan je een koelelement tegen de opgezette plek houden, dit verlicht tevens de pijn enigszins.

Op naar een onbezorgd voorjaar!

We hopen jouw viervoeter met deze tips deze lente zorgeloos door zal komen! Zoek je nog inspiratie voor een mooie lentewandeling? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor de leukste routes in eigen land die jij met viervoeter aan je zijde kan maken

  • Delen via:
Steek een stokje voor teken
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?