De 10 mooiste lentewandelingen met je hond!

Tien mooie lentewandelingen met je hond

16 april 2019

De lente, veldjes vullen zich met narcissen en ook de vogels laten ‘s ochtends vroeg weer van zich horen. Met de zonnige vooruitzichten voor de komende week lijkt er definitief afgerekend te worden met de eindeloze grijze en bovenal regenachtige dagen die zo kenmerkend waren voor de afgelopen winter.

Hebben jij en jouw viervoeter ook de lente in jullie bol? Wanneer de natuur langzaamaan weer tot leven komt is er natuurlijk niets fijner dan het maken van lange wandelingen waarbij jouw enthousiaste voddenbaal lekker kan ravotten. Daarom hebben wij een top 10 met de mooiste wandelgebieden voor deze lente op een rijtje gezet. De meest gevarieerde wandelingen passeren de revue, van het bos tot het strand. Genoeg om de nodige inspiratie op te doen dus!

1. Het Rozendaalse Veld & Posbank

Het Rozendaalse veld, een onbetwiste parel in het oosten des lands, gelegen nabij Arnhem. Niets minder dan een waar wandel walhalla voor je hond, onder meer door het afwisselende landschap. Je vindt er een mix tussen bos, zanderige heuvels en heide. Er is eveneens een ruim terrein waar je hond los mag lopen en dus naar harte lust kan rennen en spelen. Een bezoekje aan het Rozendaalse Veld kan gemakkelijk worden gecombineerd met een wandeling over de nabij gelegen Posbank. Werkelijk een prachtig stukje Nederland, mét of zonder viervoeter aan je zijde. Jouw beestje moet hier wel aangelijnd mee, dit komt onder meer vanwege het loslopende wild. Grote kans dat je oog in oog komt te staan met herten of zwijnen. Ondanks dat je hond hier niet zelfstandig mag freestylen is de Posbank meer dan de moeite waard. Zandverstuivingen worden afgewisseld met heideheuvels en uitgestrekte bossen. Een uitstekende keuze, maak hier alvast je planning voor een mooie lentetocht!

2. Ballastplaatbos - Lauwersmeer

In het hoge Noorden van ons land op de grens tussen Groningen en Friesland is Ballastplaatbos – onderdeel van nationaal park Lauwersmeer - te vinden. Een gigantisch gebied van maar liefst 9.000 hectare om te verkennen, je brengt hier dan ook met gemak een volle dag door. Loofbossen worden afgewisseld met graslanden, bovendien zijn er veel beekjes en riviertjes. Extra leuk wanneer jouw hond dol is op water! Hoewel het doorgaans bijna in het hele gebied toegestaan is om de hond los te laten lopen, moet de viervoeter tussen 15 maart en 15 juli in een gedeelte van het bos wel aan de lijn vanwege het broedseizoen. Op borden staat duidelijk aangegeven bij welke stukken dit het geval is. Op ‘De Rug 5’ kan je gemakkelijk je auto kwijt.

3. Het Strokelbos

Midden op de Veluwe, vlak onder Harderwijk, vind je het Strokelbos. Een fantastische stuk groen waar je hond gegarandeerd erg blij van wordt! In dit bos zijn verschillende wandelroutes uitgezet, van 5, 7,5 en 9 kilometer. De kortste route loopt volledig door het losloopgebied. Kies je liever voor een langere tocht, dan moet de hond op bepaalde stukken worden aangelijnd. Het is aan te raden om voor één van deze uitgezette routes te kiezen. Op eigen houtje het bos verkennen kan uiteraard ook, maar het is niet verstandig om dit zonder GPS te doen gezien de grootte van het gebied. Het is aannemelijk dat je snel verdwaald in de vele kronkelige paadjes die het gebied rijk is. Parkeren kan aan het einde van de Plaggeweg. Plan hier je route naar één van de mooiste gebieden die Nederland rijk is.

4. Loonse en Drunense duinen

Tussen Den Bosch en Tilburg ingeklemd liggen de Loonse en Drunense duinen. Je hond heeft hier vrij spel en mag zonder lijn in het rond dartelen. Hoewel de bossen er prachtig zijn, is dit stuk natuur écht bekend vanwege de grote zandverstuivingen. Het is zelfs het grootste stuifzandencomplex van heel Europa! Perfect dus voor jouw Bello om eens flink uit te razen en te rollen in de eindeloze bergen met zand. Er zijn in totaal 4 losloopgebieden in de Loonse en Drunense duinen, ieder met hun eigen charme. Dit spektakel mogen je hond en jij simpelweg niet missen, dus grijp deze lente zeker je kans om in Brabant rond te dwalen. Meer informatie over de locatie en parkeergelegenheden? Klik dan hier!

5. Het Twiske

De Randstad, niet direct het stuk van Nederland waarbij je denkt aan mooie wandelingen met je hond. Desalniettemin mag het Twiske, gelegen tussen Amsterdam en Purmerend niet ontbreken in deze lijst. Dit waterrijke natuurgebied is vooral in de lente een echte aanrader, hordes met andere viervoeters en hun baasjes kunnen zo met gemak omzeild worden. In het hoogseizoen kan het namelijk behoorlijk druk zijn. Er zijn in het Twiske 5 losloopgebieden en 2 hondenstranden. Genoeg keus dus! Er zijn verschillende genummerde parkeerplaatsen die grenzen aan de losloopgebieden. Eventueel kan er ook nog worden geparkeerd aan de Twiskeweg. Wil je alvast weten hoe lang jij over je reis doet? Dan ben je hier aan het juiste adres

6. Het strand van Domburg

Wie denkt aan Zeeland denkt aan strand. Extra plezierig wanneer jouw hond zonder lijn zo vrij als een vogel kan rondbanjeren langs de kust. Het strand van Domburg is de uitgelezen plek voor een flinke lenteachtige wandelsessie. Een geruim stuk van het strand is namelijk als losloopgebied gereserveerd. Daar waar dit is toegestaan wordt aangegeven op borden. Wacht echter niet te lang met het brengen van een bezoekje aan dit stukje Zeeuwse kust, want jouw viervoeter heeft niet het gehele jaar vrij spel. Vanaf midden mei tot aan midden september is dit namelijk niet toegestaan. Parkeren doe je aan het strand of aan de kruising Mezgerweg. Plan dan  snel je dagje strand nu de temperaturen stijgen, voor meer info kan je hier terecht. Jouw viervoeter wordt gegarandeerd lyrisch van de zanderige Zeeuwse vlaktes.

7. Looserplas

In het diepe Zuiden nabij het dorpje Budel-Dorplein ligt vlakbij de Belgische grens de Looserplas. Er is een afgebakend losloopgebied met een meer. Voor honden die niet vies zijn van water is dit dus een echt paradijs. De Looserplas is ook ideaal voor de viervoeters van onze zuiderburen, daar kent men namelijk geen losloopgebieden maar zogeheten hondenweides. In Nederland zijn gelukkig zat fijne gebieden op niet al te lange afstand van de Belgische grens. Enthousiast geworden? Bekijk dan hier de kaart!

8. Kijkduin

De uitgelezen plek om deze lente eens even lekker uit te waaien, samen met je viervoeter. Honden mogen in Kijkduin gedurende het gehele jaar loslopen op het strand vanaf strandslag 2 tot aan Monster in de gemeente Westland. Voor het resterende stuk van het Zuiderstrand zijn de regels anders. Honden mogen hier van 1 oktober tot halverwege mei de hele dag loslopen, na deze periode tussen enkel tussen 21:00 en 7:00. Ook fijn voor de baasjes: er zijn veel leuke strandtenten te vinden. Wel zo fijn om even neer te kunnen ploffen na een lange tocht. Trakteer jij jezelf deze lente ook op een dagje Kijkduin? Er is gratis parkeergelegenheid aan de Machiel Vrijhoeklaan. Neem hier een kijkje voor de strandgegevens.

9. Sint-Pietersberg

Ten Zuiden van Maastricht, vlak aan de grens met België vind je de Sint-Pietersberg. Bij lange na niet het grootste hondenlosloopgebied in deze lijst, maar door de spectaculaire omgeving mag deze plaats zeker niet ontbreken. Het omheinde stuk waar de honden mogen rennen en ravotten kan worden gevonden boven op het kalkplateau van de Sint-Pietersberg. Voor de baasjes is voldoende zitgelegenheid om eens goed van het fantastische uitzicht te genieten. De rest van de omgeving leent zich ook voor mooie wandelingen, vergeet niet dat je hond hier wel moet worden aangelijnd. Aan de Luikerweg is de dichtstbijzijnde parkeerplaats gelegen. Klik hier voor de route naar deze prachtige locatie in het diepe Zuiden.

10. Boswachterij Grolloo

Last but not least het Drentse Grolloo net ten Zuiden van Assen. Boswachterij Grolloo is onderdeel van natuurgebied Hart van Drenthe. De omgeving is uniek, er zijn verschillende zandverstuivingen, vennen, heide en bovendien beekdalen. Perfect voor een gevarieerde wandeling. In het noordoosten van dit gebied mogen de honden loslopen, in de rest van het bos is een lijn wel verplicht. Gratis parkeren is mogelijk aan de Soartendijk in Grolloo.  

De paden op, de lanen in

Weet je al welke wandeling jij met je viervoeter gaat maken dit seizoen? Hopelijk helpt deze lijst je een eindje op weg om een goede keuze te maken. Vergeet niet om je hond na afloop te belonen met een lekker stukje Rodi worst. Je viervoeter zal je na een pittige wandeling zeer dankbaar zijn! Het delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd, iedere hond verdient per slot van rekening een lentewandeling om nooit te vergeten!

  • Delen via:
Tien mooie lentewandelingen met je hond
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?