Wintertips voor je hond

Wintertips voor je hond

8 februari 2019

Hoewel de donkere dagen voor kerst verleden tijd zijn, is de winter nog altijd in volle gang. Als het kwik onder nul duikt en het landschap wit kleurt, is er haast niets zo aanlokkelijk om weg te kruipen onder een dekentje op de bank. Toch is dit het uitgelezen seizoen om met je viervoeter de natuur in te trekken voor een verfrissende wandeling. Niet iedere hond is lyrisch van al het sneeuwspektakel, alhoewel het voor de meeste dieren wel een feestje is!

Maar hoe kan je nu het beste al deze ijzige taferelen trotseren? Wij zetten graag de belangrijkste wintertips op een rij, zo komt je hond goed beslagen ten ijs.

Warme hond, blije hond

Natte sneeuw lijkt zo onschuldig, maar kan erg verraderlijk zijn. Het kan met een beetje pech leiden tot onderkoelingsverschijnselen. Vooral pups van de wat kleinere rassen vallen relatief snel ten prooi aan onderkoelingsverschijnselen. Ook viervoeters zonder ondervacht en oudere honden zijn doorgaans gevoeliger voor koud winters weer. Voorkom dat sneeuw smelt of samenklontert in de vacht. De buik van de hond wordt vaak het natst, droog deze daarom goed af. Vaak vat een hond op deze manier gemakkelijk kou of krijgt een baasontsteking. Heeft jouw hond een kale buik? Het kan het overwegen waard zijn een jasje aan te schaffen.

Hoe weet je of je hond het koud heeft?

Je merkt gelukkig al snel genoeg wanneer je hond het koud heeft. Denk aan:

  • Rillen
  • Problemen met de ademhaling
  • Koude ledematen
  • Het overeind zetten van de haren.

Deze verschijnselen zijn gelukkig vrij onschuldig. Worden deze signalen echter (te) lang genegeerd, dan kan dit uitmonden in een onderkoeling. Een (naderende) onderkoeling kan men onder meer herkennen aan:

  • Een zwakke hartslag
  • Erg in zichzelf gekeerd gedrag 

Raadpleeg voor optimaal advies altijd even de dierenarts. Het is in ieder geval aan te raden om bij onderkoeling de hond mee te nemen naar een warme ruimte en hem op te warmen met dekens. Het geven van suikers en iets warms om te drinken kunnen daarbij een goede aanvulling zijn. Zorg dus dat je hond niet voor lange tijd stilstaat wanneer de vlokken uit de hemel dwarrelen en het buiten waterkoud is. Zo beperk je de mogelijke nadelige gevolgen aanzienlijk.

Eten van sneeuw

Wanneer je hond al ravottend door de sneeuw ligt te woelen is er grote kans dat hij wat sneeuw binnenkrijgt. Dat is bij kleine hoeveelheden gelukkig geen reden tot zorgen, maar pas wel op! Heeft je hond aardig wat sneeuw achter de kiezen? Dan kan dit resulteren in een fikse buikgriep, met buikpijn, diarree en braken tot gevolg. Honden zijn namelijk niet goed bestand tegen de kou van de sneeuw, die soms ook verontreinigd is. Dit laatste is vooral het geval bij sneeuw die al een tijdje ligt. Het mag duidelijk zijn dat het eten van sneeuw niet bevorderlijk is voor het welzijn van jouw trouwe lobbes.

Strooizout en hond zijn geen gelukkig huwelijk

Pekel, oftewel strooizout, is op vele fronten geen plezier voor jouw viervoeter. Het is funest voor de hondenpootjes! Het kan namelijk gemakkelijk blijven plakken of ophopen onder de voetzolen, wat vervolgens kan leiden tot het uitdrogen of zelfs het scheuren van de zolen. Bepaald geen feestje dus. Neem het zekere voor het onzekere en spoel de poten van de hond na thuiskomst direct even af met lauwwarm water.

Gelukkig is er een goede preventieve oplossing om deze problematiek het hoofd te bieden: vaseline. Breng een laagje aan voor het wandelen, zo wordt het uitbijtende effect dat het zout op de kussentjes heeft voorkomen. Eveneens kan vaseline vermijden dat sneeuw ophoopt tussen te zolen en ijsresten vastkleven. Haal de vaseline dus maar snel uit de kast, zo is je dier helemaal pekel proof. Anders zijn hondenschoentjes eventueel een goed alternatief. Alvast bedankt namens je hond.

Zoutvergiftiging ligt op de loer

Buiten dat de kussentjes zwaar te lijden kunnen hebben onder het strooizout, brengt dit nog een ander probleem met zich mee. Wanneer pekelresten zijn blijven kleven onder de kussentjes, en de hond zichzelf schoonlikt, kan dit een behoorlijk nare nasleep hebben. In het ergste scenario kan het jouw dier zelfs fataal worden. Bij een inname tussen de 1,9 en 3,7 gram zout per kilo van het gewicht van de hond, zijn de gevolgen niet mals. Braken, diarree maar ook neurologische klachten zijn verschijnselen die direct kunnen voortvloeien uit een zoutvergiftiging. Bij deze symptomen is het dan ook raadzaam om direct actie te ondernemen en contact op te nemen met de dierenarts.

Extraatje is niet verkeerd

Uren in de sneeuw gespeeld? Dat vreet aardig wat energie, vooral vanwege de kou. Hoe lager de temperaturen, hoe meer energie je viervoeter verbruikt om zijn lichaam warm te houden. Wees daarom verstandig en geef je hond wat meer voeding dan normaal.

Spread the word

Hopelijk komen jij en je viervoeter met deze tips ongeschonden de barre winter door. Nu in spanning afwachten op het winterse weer. Vergeet niet dit artikel te delen op social media, zodat nog meer hondenbaasjes op gepaste wijze de kou kunnen trotseren.

  • Delen via:
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?