De belangrijkste tips om jouw pup goed op te voeden

Zo krijg jij een voorbeeldige viervoeter!

18 maart 2019

Pups zijn anno 2019 de nieuwe kinderen. In Azië is deze trend het duidelijkst zichtbaar, daar besluiten meer en meer stellen om een hondje in plaats van een kind te nemen. Ook in ons eigen Nederland is dit in toenemende mate het geval. Een hond wordt door veel mensen als een uitstekend alternatief bestempeld. Niet zo gek, want laten we eerlijk zijn, pups zijn natuurlijk ook veel leuker dan baby’s! Tegenwoordig ziet menig baasje zichzelf niet slechts als huisdierbezitter, maar als huisdierouder. Wil jij weten hoe je als pet parent in spé zorgt dat jouw kersverse pup niets tekort komt? Lees dan zeker verder!

Opvoeden pup is geen koud kunstje

Men is vaak in de veronderstelling dat er bij het aanschaffen van een kleine viervoeter weinig komt kijken. Veel makkelijker en bovendien flexibeler dan een kind, zo is vaak de gedachte.
Helaas, wie zo denkt komt vaak bedrogen uit, want het opvoeden van een harige baby is bepaald geen peulenschil. Ook de komst van een nieuwe viervoeter gaat namelijk gepaard met bloed, zweet en tranen. De impact die het op je leven heeft is zeker niet gering. Bedenk dit dus goed voordat je een pluizenbol met kraaloogjes aanschaft. Het is tenslotte geen tamagotchi of goudvis.

Hoewel het opvoeden van een hond dus geen gemakkelijke opgave is, brengt het anderzijds ook ontzettend veel leuks. Wel is het goed op een aantal zaken te letten, dan heb jij binnen een mum van tijd een voorbeeldige viervoeter aan je zijde. Zie jij jezelf als een volwaardige pet parent, neem dan onderstaande tips vooral ter harte. Je pup zal je later erg dankbaar zijn!

Do’s en dont’s voor pups:

Inconsequent zijn met regels

Het niet consequent zijn met regels is verreweg het meest funest van allemaal. Mag de hond bijvoorbeeld soms wel op de nieuwe designbank liggen terwijl hij op een ander moment onverbiddelijk wordt gedirigeerd naar een andere plek? Dan is het niet heel verrassend dat de hond hier erg van in de war raakt. Op het ene moment iets afkeuren terwijl bepaald gedrag op een ander moment door de vingers wordt gezien is niet bevorderlijk.
Het zal op termijn dan ook leiden tot slecht gedrag. Zorg dat iedereen binnen het gezin op 1 lijn zit. Geen fratsen, dat scheelt!

Goed timing is cruciaal

In het verlengde van inconsequent zijn met regels, ligt het hebben van een verkeerde timing. Maakt je hond zich bijvoorbeeld zonder toestemming uit de voeten? Dan heeft het geen zin om dit pas te laten blijken als hij al lang en breed weer aan je zijde loopt. Het ongewenste gedrag moet direct als fout worden bestempeld, anders koppelt de hond dit wellicht aan iets anders. Duidelijkheid en timing zijn dus cruciaal. Dit is zeker ook het geval wanneer het gaat om het belonen van gedrag. Wees ook hier extra helder welk gedrag er wordt gewaardeerd, want voor je het weet beloon je het verkeerde gedrag. Daarnaast is het ook goed om te letten op de frequentie van de beloning. Doe je het te vaak? Dan doet dit op termijn afbreuk aan het gewenste effect die de beloning teweeg moet brengen. 

Slechte socialisatie

Een pup die amper is gesocialiseerd heeft later aanzienlijk meer kans tot een hond uit te groeien met veel hardleerse gedragsproblemen. Het is van onschatbaar belang dat er van begin af aan kennis wordt gemaakt met andere soortgenoten en mensen. Ook helpt het om op je pup mee op sleeptouw te nemen naar veel verschillende omgevingen. Wissel een wandeling in het bos bijvoorbeeld af met een rondje door de stad. Is de pup weinig gewend? Dan kan de hond in een later stadium angstig reageren op uiteenlopende situaties, die zowel onverwachts of alledaags kunnen zijn. Bovendien is er het risico dat deze angst omslaat in agressief gedrag reëel.

Het bevestigen of belonen van angstig gedrag

Pups zijn net mensen, allemaal hebben ze een ander karakter. De ene pup is dan ook angstiger aangelegd dan de ander. Dit verschilt per dier en per ras. Het mag voor zich spreken dat het geen goede zaak is om jouw mini viervoeter bewust in aanraking te laten komen met bepaalde situaties die angst teweeg brengen. Mocht je pup toch onverhoopt angstig reageren op een bepaalde situatie (die eigenlijk niet zo afschrikwekkend is), dan is het van essentieel belang dat dit gedrag niet wordt bevestigd. Pak jij je viervoeter bijvoorbeeld op in zo’n situatie? Dan zal de hond logischerwijs denken dat de situatie inderdaad bedreigend is en daardoor het gedrag niet afleren. Bang gedrag is op latere leeftijd moeilijk af te leren. Daarom is het dan ook extra belangrijk om dit gedrag van pup af aan niet te stimuleren door bevestiging en/of beloning. Mocht zo’n situatie zich voordoen, dan is het belangrijk om niet anders te reageren dan normaal. Blijf gewoon rustig, je zal zien dat dit een positief effect heeft op het gedrag van je hond.

Waar wacht je nog op?

We hopen dat deze tips je een eindje op weg zullen helpen. Jong geleerd is oud gedaan, dit is dus ook zeker iets wat voor honden geldt. Deel dit artikel vooral, zo kunnen alle huisdiereigenaren én pet parents in Nederland van hun pup een voorbeeldige viervoeter maken.

  • Delen via:
Zo krijg jij een voorbeeldige viervoeter!
Bekijk ze allemaal

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?