Rodi | Complete versus aanvullende voeding

Complete voeding versus aanvullende voeding

  • Delen via:

Vaak zie je op de verpakking van rauw voer “compleet” staan. Maar wat houdt dit nu precies in?

Compleet
Wanneer er op een verpakking van hondenvoer staat dat die voeding compleet is, dan houdt dit in dat er in die voeding alles zit wat de hond dagelijks aan voedingsstoffen nodig heeft. Het is bij zo’n voeding dan ook niet per se nodig om nog iets er bij te geven. Dit is een makkelijke en veilige manier om er met zekerheid voor te zorgen dat jouw hond geen tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

Aanvullend
Het woord zegt het al, een aanvullend voer is enkel ter aanvulling van het hoofdvoer. Het voer bevat dan ook niet alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft en dit zou dan ook niet als hoofdmaaltijd gegeven moeten worden aan de hond. Een aanvullend voer kan je enkel als toevoeging bij de hoofdmaaltijd gebruiken of als een lekker hapje tussendoor.

Maar 5 diersoorten, dat is toch ook compleet? 
Vaak hoor je mensen over vers vlees zeggen dat het afwisselen van 5 diersoorten automatisch zorgt voor een complete maaltijd. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een dieet wat bestaat uit afwisseling tussen rund, kip, lam, eend en konijn een compleet dieet zou zijn, zelfs als de verpakking niet zegt dat het voer compleet is.

Dit is echter niet altijd zo!

Wanneer er op een verpakking van kvv staat dat het voer “compleet” is, dan is dit ook zo. Dit komt omdat de term “compleet” bij hondenvoer een wettelijk beschermde term is. Wanneer het op de verpakking staat dan moet het ook écht aan die voorwaarden voldoen die bepalen wanneer een voer alles bevat wat de hond nodig heeft. Afgeleide termen hiervan zijn helaas niet beschermd. Een voeding mag alleen compleet genoemd worden wanneer men gebruikt maakt van een premix (vitaminen en mineralen mix) óf wanneer men door analyse kan aantonen dat alle vitaminen en mineralen er in de juiste hoeveelheden inzitten. Dit is ontzettend kostbaar en zal regelmatig herhaalt moeten worden om dit te kunnen waarborgen. Dit komt dan ook zeer zelden voor.

De claim dat het afwisselen tussen 5 diersoorten van aanvullend voer ook een compleet dieet vormt is niet wettelijk beschermd. Je weet dan ook niet zeker of dit wel klopt. Wij adviseren dan ook om als hoofdmaaltijd een voeding te geven waarop staat dat deze compleet is. In dat geval weet je zeker dat hier alle voedingsstoffen in zitten die je viervoeter nodig heeft! 

Winkelzoeker Waar kan ik Rodi kopen?